Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geneeskunde

17 mei 2004

Diabeteszorg in huisartsenpraktijk kan aanzienlijk beter

Met gerichte maatregelen kan de kwaliteit van de diabeteszorg in de huisartspraktijk aanzienlijk worden verbeterd. Dat heeft Lex Goudswaard, huisarts in Houten, geconcludeerd na vier jaar onderzoek bij patiënten met type 2 diabetes in ruim 60 huisartspraktijken in de regio Utrecht. Optimale diabeteszorg in de huisartspraktijk is mogelijk mits patiënten regelmatig worden gecontroleerd en de huisarts samenwerkt met een praktijk- of diabetesverpleegkundige. Goudswaard promoveert op 25 mei 2004 aan de faculteit Geneeskunde.

Uit het onderzoek van Goudswaard, naast huisarts ook hoofd Richtlijnontwikkeling en Wetenschapsbeleid van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), kwam naar voren dat veel patiënten nog onvoldoende worden gecontroleerd. Bovendien bleek dat veel patiënten die wél regelmatig voor controle verschijnen onvoldoende intensief worden behandeld. Goudswaard doet aanbevelingen voor de behandeling met tabletten, het toepassen van een educatieprogramma en het combineren van insuline met tabletten.

Verbetering door cursus

Bij ruim 30 procent van de onderzochte patiënten was de bloedsuikerspiegel te hoog. Wanneer in eerste instantie de patiënt met tabletten niet voldoende verbetert, kan educatie door een diabetesverpleegkundige helpen. Goudswaard zag een spectaculaire verbetering met de door hem ontwikkelde cursus van 6 keer een half uur in 6 maanden. Hierbij moesten de patiënten meer bewegen, gezonder eten en zelf thuis de bloedsuiker meten. Op langere termijn echter doofde het effect uit, waarschijnlijk omdat het programma niet werd gecontinueerd.

Nieuwe therapiecombinatie

Bij een flink aantal patiënten zijn uiteindelijk injecties met insuline nodig, maar het is niet precies bekend hoe vaak per dag en of insuline wel of niet gecombineerd moet worden met tabletten. Hij vond - na een eigen onderzoek en na een systematische bestudering van de literatuur - dat één injectie voor het slapen gaan, samen met de tabletten overdag, voor de meeste patiënten een juiste keus is, in vergelijking met twee maal per dag insuline zonder tabletten. De combinatie is even effectief, maar veiliger en wordt bovendien door de patiënten beter verdragen.

Meer informatie

25-05-2004, 12:45 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promotie Lex Goudswaard, faculteit Geneeskunde

Titel proefschrift: 'Diabetes care in general practice: from monitoring to insulin therapy'

Promotor: Prof.dr. G.E.H.M. Rutten

Copromotores: Dr. R.P. Stolk, dr. H.W. de Valk

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl