Gemeente Alkmaar


Gemeenteraad in gesprek met ondernemers over veiligheid

Alkmaar, 17 mei 2004

Op 25 mei organiseert de gemeenteraad een stadsgesprek voor ondernemers over het thema veiligheid. De gemeenteraad gaat naar de ondernemers toe om van hen te horen hoe zij denken over (on)veiligheid en over de aanpak van problemen op dit terrein. Het is het tweede stadsgesprek over dit onderwerp in een reeks van vier. De uitkomsten van de stadsgesprekken worden gebruikt voor het maken van nieuw beleid op het gebied van veiligheid.

Het eerste stadsgesprek vond plaats op 14 april jongstleden, waar 130 deelnemers in discussie gingen over veiligheid in de buurt. Op 25 mei krijgen de ondernemers de kans om hun mening over het onderwerp veiligheid te geven. De gemeenteraad wil samen met ondernemers de criminaliteit terugdringen en de veiligheid verbeteren, zowel op de bedrijventerreinen als in de winkel- en uitgaanscentra. In het gemeentelijke veiligheidsbeleid zijn de uitgangspunten hiervoor geformuleerd; nu moet er nog een pakket concrete maatregelen tot stand komen. Daarom krijgen de ondernemers nu volop gelegenheid de gemeenteraad te vertellen wat er speelt op het gebied van (on)veiligheid en hoe zij over een mogelijke aanpak denken. Wat verwachten ondernemers van de gemeente en wat kunnen ze zelf doen?

Programma
Onderwerpen van discussie zijn bijvoorbeeld veelplegers, vandalisme, de keurmerken veilig ondernemen en veilig uitgaan, of collectieve (camera)beveiliging op de bedrijventerreinen.
Tijdens een speciaal intermezzo wordt gedemonstreerd hoe ondernemers en hun personeel met gesprekstechnieken zelf agressief gedrag in hun bedrijf kunnen aanpakken. Tevens presenteren ondernemers uit Alkmaar en daarbuiten voorbeelden uit de eigen praktijk.

Locatie: Kamer van Koophandel, Waterlandzaal, Comeniusstraat 10 te Alkmaar
Zaal open: 19.30 uur
Programma: 20.00 - 22.15 uur

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich vóór 24 mei 2004 aanmelden bij mevrouw J.F. Ningen, telefoon 548 93 42. E-mailen kan ook: jningen@alkmaar.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers een schriftelijke bevestiging.

Met de invoering van het duale stelsel heeft de gemeenteraad meer middelen in handen gekregen om rechtstreeks in gesprek te gaan met de bevolking over onderwerpen die in de Alkmaarse samenleving leven. Die middelen zet de raad nu in om met bewoners, ondernemers en jongeren in een serie stadsgesprekken te praten over het onderwerp veiligheid.

De stadsgesprekken vormen de opmaat voor de besluitvorming rond de Kadernota Veiligheid 2004. In deze nota stelt de gemeenteraad de uitgangspunten en prioriteiten vast voor het veiligheidsbeleid in de komende jaren. De resultaten van de stadsgesprekken vormen dan ook een belangrijke basis voor het te formuleren veiligheidsbeleid. Op 21 september volgt een stadsgesprek met jongeren. 's Avonds vindt de slotmanifestatie plaats, waar alle deelnemers aan de voorgaande stadsgesprekken elkaar ontmoeten.

17 mei 2004