Vereniging Milieudefensie

Herzien persbericht, vervangt bericht 19 mei (nieuwe aanvangstijd, groter aantal handtekeningen)

Burgers uit 90 landen zeggen: 'WTO: Handen van mijn bord!'

Amsterdam, 24 mei 2004 --- Dinsdag 25 mei biedt Milieudefensie, samen met actievoerders uit Engeland, Oostenrijk, België, Hongarije en Kroatië, een petitie aan aan de Wereld Handelsorganisatie (WTO). De petitie is getekend door meer dan 100 duizend burgers uit 90 landen en door meer dan 544 organisaties. De ondertekenaars willen dat de WTO stopt landen te dwingen genetisch gemanipuleerde producten toe te laten.

Ondertekenaars zijn onder meer de Zuidafrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Franse boerenleider José Bové van Confédération Paysanne. Ze stellen dat de WTO het recht op soevereiniteit van elk land om haar burgers en haar milieu van genetisch gemanipuleerde producten te beschermen, niet mag ondermijnen.

Het aanbieden van de petitie aan de WTO is onderdeel van een internationale 'Bite-Back'-campagne tegen de klacht die de VS, Canada en Argentinië een jaar geleden bij de WTO hebben ingediend. Deze landen beschuldigen de EU ervan handel in genetisch gemanipuleerde producten te blokkeren. 25 Mei is de deadline voor WTO-landen om bewijzen in te brengen ten aanzien van de klacht.

Wat: overhandiging 100 duizend tegenklachten uit 90 landen aan Wereld Handelsorganisatie (WTO) Wanneer: dinsdag 25 mei, 12.30-12.45 uur Waar: WTO ingang, Centre William Rappard, Rue de Lausanne 154, CH-1211 Geneva 21, Zwitserland.

Beeld: Actievoerders van Friends of the Earth International, die de: WTO-campagne: 'Handen van mijn bord!' hebben geïnitieerd, houden twee spandoeken omhoog met de tekst 'WTO: Hands off our Food' en 'WTO = bio-hazard'. Fotografen wordt een spectaculair fotomoment geboden.

In Nederland voert Milieudefensie samen met dertien organisaties campagne, waaronder medefinancieringsorganisaties Hivos en ICCO, de Natuurvoedingswinkels en actiegroepen als XminY en ASEED. De organisaties willen dat de handelsorganisatie de gentech-klacht niet in behandeling neemt. De WTO gaat immers over handel en niet over milieu en gezondheid.

Milieudefensie-medewerker Anne van Schaik: 'Tienduizenden mensen over de hele wereld hebben deze petitie getekend om een duidelijke boodschap aan de WTO te geven: "Handen van mijn bord!" De WTO heeft geen recht om genetisch gemanipuleerde producten op te dringen, aan welk land dan ook. Bezorgde burgers van over de hele wereld, met inbegrip van de VS, Canada en Argentinië ondersteunen deze oproep.'

De petitie met de handtekeningen worden om 9.15 uur aangeboden, net voor het begin van het publieke symposium van de WTO (25 - 27 mei). Het symposium wordt geopend door WTO-directeur generaal Supachai Panitchpakdi en de Europese handelscommissaris Pascal Lamy.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333 Op dinsdag 25 mei in Genève: Anne van Schaik: (00-31) (0) 6 - 47426521


---