Fontys


woensdag 19 mei 2004

Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde schenkt machines aan Afrika Omdat Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde in Eindhoven ingrijpend heeft verbouwd en nu efficiënter met de ruimte en de apparatuur omgaat, zijn diverse machines overbodig geworden. Die gaan naar het goede doel: een partnerschool voor technisch hoger onderwijs in Burkina Faso. Dinsdagochtend 25 mei wordt de apparatuur op de Rachelsmolen 1 in Eindhoven ingeladen.

In eerste instantie was het plan de overbodige machines en apparaten te verkopen. Maar Nus Waleson, directeur van de hogeschool kwam met een beter idee: schenken aan de technische school in Bobo Dioulasso. Dinsdag worden de draaibanken, freesmachines en lasapparatuur in containers geladen om eind mei verscheept te worden naar Abidjan, een havenstad in de republiek Ivoorkust. Vanuit daar wordt het materiaal per trein naar Burkina Faso vervoerd.

De Raad van Bestuur van Fontys ondersteunt het initiatief van de hogeschool. Zij heeft 6000 euro ter beschikking gesteld, zodat twee Eindhovense docenten naar Bobo Dioulasso kunnen gaan om de Burkinese docenten te instrueren in het omgaan met de apparatuur en machines.

Eind april heeft Betaboalé Naon, de directeur van de school uit Burkina Faso een bezoek gebracht aan Eindhoven om de machines met eigen ogen te bekijken. Hij was zeer verheugd met de schenking aan zijn school. Die ligt in Bobo Dioulasso, de tweede stad van het land en is de enige opleiding voor hoger technisch onderwijs. Er staan tachtig studenten ingeschreven, waaronder acht meisjes. Bij de start van de school in 1995 was er geen enkel apparaat, maar inmiddels is daar verandering gekomen. Er is nu de beschikking over redelijk goed geoutilleerde practica voor de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en onderhoud. Dat heeft alles te maken met het feit dat de school meedraait in een project van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Binnen dit project werkt Fontys sinds acht jaar samen met de school in Bobo Dioulasso om de kwaliteit van het onderwijs op een hoger niveau te brengen.