Ingezonden persbericht


Persbericht

Werken in het buurland

Het burgerspreekuur informeert over gevolgen voor werkgevers en werknemers

Venlo, 19 mei 2004

Werken aan weerszijden van de grens is tegenwoordig vrij normaal. Maar dan nog is het belangrijk voor grenspendelaars om de euregio-adviseurs te raadplegen. De diverse regelingen tussen landen onderling zijn vaak niet meteen duidelijk.

De Nederlandse M. Hafmans wil binnenkort twee dagen per week in de Duitse en drie dagen per week in de Nederlandse praktijk voor fysiotherapie van haar werkgever gaan werken. Zij vraag zich nu af of zij aanspraak kan maken op reiskostenvergoeding en op welke nationale feestdagen zij dan niet hoeft te werken. Zo'n geval kan ook de werkgever nogal wat hoofdbrekens bezorgen. Stel hij komt voor de beslissing te staan één en dezelfde werkneemster in beide praktijken, in twee verschillende landen, in te willen zetten. Zou hij haar dan op twee verschillende loonlijsten moeten zetten? Of bestaat ook de mogelijkheid tot de zogenoemde ,detachering' om zodoende het werkgeversaandeel van de sociale verzekeringspremies op een eenvoudiger manier te kunnen regelen?

Volgend spreekuur: 25 mei, De Maaspoort, Venlo

Juist door deze veelheid aan onzekerheden en verschillende scenario's waarmee werkgevers en grenspendelaars worden geconfronteerd is het belangrijk om vooral vóóraf goed geïnformeerd te zijn. Er bestaan immers nogal wat onduidelijkheden over de afwijkende regelingen die je niet in je eigen land tegenkomt. Wonen en werken in het buurland is zo eenvoudig nog niet. De burgerspreekuren van de euregio's rijn-maas-noord en Rijn-Waal bieden uitkomst. Tweewekelijks staan zij voor geïnteresseerden klaar in Venlo, Kleve en Nijmegen.

Spreekuren in Venlo worden uitgebreid

Deskundigen van het arbeidsbureau, Bureau voor Duitse Zaken, de Duitse belastingsdiensten en "Erziehungsgeldkasse", en vanaf mei ook van de CZ staan tijdens het burgerspreekuur ter beschikking op 25 mei in Venlo, van 9.30 tot 13 uur. Omdat bleek dat in Venlo zeer veel grenspendelaars het burgerspreekuur bezoeken, heeft de euregio recent besloten om in toekomst de spreekuren van Mönchengladbach naar Venlo te verplaatsen. Meer informatie over de extra data in Venlo kunt u vinden op de website www.euregio-rmn.nl.