TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 24-05-2004

Televisie
VERMIST INTERNATIONAAL
Uitzending dinsdag 25 mei 2004
Nederland 2 - 21.23 uur

SPECIALE UITZENDING VERMIST TER GELEGENHEID VAN
DE INTERNATIONALE DAG VAN DE VERMISTE KINDEREN

Op 25 mei om 21.23 uur zendt de TROS op Nederland 2 een speciale korte uitzending van VERMIST uit ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. VERMIST voert op deze dag actie voor vermiste kinderen. De kijkers wordt gevraagd een poster uit te printen en op te hangen en op die manier hun medeleven te tonen met het verdriet van de achterblijvers van vermiste personen.

In de uitzending wordt onder andere de vaak uitzichtloze situatie belicht van achterblijvers van kinderen die ontvoerd zijn door één van hun ouders. VERMIST slaagde er in een moeder na vier jaar in Iran in contact te brengen haar zoontje, dat als peuter werd ontvoerd. In de uitzending wordt een beeld gegeven van de moeilijke en vaak uitzichtloze strijd die uiteindelijk leidde tot een ontroerende ontmoeting in het verre Teheran.

Moeder Zahra raakte haar zoontje Aryan kwijt toen hij nog maar 16 maanden was. De Iraanse vader had het ventje afgenomen van de moeder en ergens in Iran verborgen. Zahra begon aan een lange en ongelijke strijd. Hoewel de Nederlandse rechter haar enkele maanden later het gezag over haar kind toekende, was haar positie in Iran rechteloos bleef Aryan onbereikbaar. Na jaren van moeizaam onderhandelen, waarbij VERMIST een belangrijke bemiddelende rol speelde, kwam het afgelopen week tot een doorbraak. Moeder Zahra mocht haar kind gedurende enkele dagen in Teheran bezoeken. Hoewel Aryan zijn moeder eigenlijk alleen van sporadische telefoongesprekken kende, was er onmiddellijk sprake van een warme band tussen moeder en zoon. Moeder Zahra: "Hij herkende me echt! Ik ben zielsgelukkig dat ik Aryan na zoveel tijd heb kunnen omhelzen! Natuurlijk is dit nog maar het begin van een hele lange weg, maar er is in ieder geval weer contact! En het belangrijkste: hij weet dat hij een moeder heeft die van hem houdt en hem nooit in de steek zal laten!" Inmiddels zijn gesprekken begonnen over een frequentere bezoekregeling.

De Internationale Dag van de Vermiste Kinderen (25 mei) is in Nederland een initiatief van het programma VERMIST.

Voor meer informatie www.vermist.nl

De presentatie en eindredactie is in handen van Jaap Jongbloed.