Gemeente Amsterdam

Steun voor stadsdeel Amsterdam-Centrum gegroeid 24 mei 2004 - O+S

Stadsdeel Amsterdam-Centrum bestaat sinds maart 2002. Bij het referendum van 25 april 2001 over de instelling van een stadsdeel Centrum stemden acht op de tien inwoners (79%) van de binnenstad tegen de komst van het stadsdeel. O+S maakt in opdracht van AT5 de balans op over twee jaar stadsdeel Amsterdam-Centrum. Hiertoe zijn 411 inwoners van het stadsdeel telefonisch ondervraagd.

Als er nu opnieuw een referendum zou worden gehouden over de vraag of de binnenstad een stadsdeel moet worden dan zouden vier op de tien binnenstadsbewoners (42%) tegen stemmen. Een derde (34%) zou voor de instelling van een stadsdeel stemmen en een kwart (24%) weet het niet. Vergeleken met de uitsla

Verkeershinder (12 Kb)

g van het oorspronkelijke referendum lijkt de steun voor een stadsdeel Amsterdam-Centrum dus te zijn toegenomen. Van de mensen die drie jaar geleden stemden zou 32% op dit moment voor de instelling van een stadsdeel stemmen, van degenen die toen niet stemden is 38% voor. De toegenomen steun wordt dus vooral veroorzaakt door de mensen die bij het oorspronkelijke referendum niet gestemd hebben.

De mensen die nu zouden tegenstemmen (42%) zijn in grote meerderheid (84%) van mening dat stadsdeel Amsterdam-Centrum moet worden opgeheven.

De bekendheid van stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel is met 32% groot te noemen. Ter vergelijking, de gemiddelde stadsdeelvoorzitter was bij de laatste meting uit 2003 bij ongeveer 18% van de stadsdeelbewoners bekend. In die meting bleek overigens dat Van der Stoel de meest bekende stadsdeelvoorzitter is. Van de mensen die de stadsdeelvoorzitter kennen is 46% van mening dat ze geschikt is, 15% vindt haar ongeschikt, 26% is neutraal en 14% weet het niet. De binnenstadbewoners die Anne Lize van der Stoel niet geschikt vinden kunnen geen andere kandidaat noemen die volgens hen beter geschikt is voor de functie van stadsdeelvoorzitter.

De twee overige leden van het dagelijks bestuur, Els Iping en Guido Frankfurther, zijn respectievelijk bij 12% en 10% van de stadsdeelbewoners bekend. Zes procent weet beide namen te noemen. Acht van de tien ondervraagden (83%) weten niet wie de overige leden van het dagelijks bestuur zijn.

De mensen die Els Iping kennen vinden haar vaker ongeschikt (43%) dan geschikt (22%) voor een functie in het dagelijks bestuur. Een op de vijf mensen die Els Iping kennen (20%) is neutraal en 16% weet het niet. De mensen die Guido Frankfurther kennen vinden vaker dat hij geschikt (38%) dan ongeschikt (22%) is, 24% is neutraal en 19% weet het niet. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de oordelen over de mate waarin beide bestuurders geschikt worden bevonden zijn uitgesproken door een beperkt aantal binnenstadbewoners.

De bewoners hebben naast een oordeel over het bestuur ook hun mening gegeven over een aantal onderwerpen die in Amsterdam-Centrum spelen, zoals veiligheid, woongenot, drugsoverlast en verkeersopbrekingen. Het gaat daarbij eerst om de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar en daarna om het functioneren van stadsdeel Amsterdam-Centrum in relatie tot de genoemde onderwerpen.

Voor de meeste onderwerpen geldt dat het merendeel van de inwoners geen verandering zien in de afgelopen twee jaar. De binnenstadbewoners zijn uitgesproken ontevreden over de verkeersopbrekingen en het parkeren in het centrum. Zeven van de tien (71%) vinden dat de situatie in het centrum met betrekking tot verkeersopbrekingen de afgelopen twee jaar is verslechterd en 45% vindt dat de parkeersituatie zich in negatieve zin heeft ontwikkeld. Schone straten zijn volgens de bewoners de belangrijkste verbetering van alle genoemde onderwerpen. Ook voor drugsoverlast en veiligheid geldt dat men vaker een verbetering dan een verslechtering ziet.

2004_nieuws_steun_centrum.gif (20 Kb)

Over de vraag hoe het stadsdeel het op bovenstaande aspecten doet verschillen de meningen. Zes van de tien binnenstadbewoners (60%) vinden dat het stadsdeel het goed doet op het gebied van afval, 26% vindt juist van niet. Volgens vier van de tien (39%) gaat het stadsdeel goed om met drugsoverlast, terwijl een kwart vindt dat het stadsdeel dit niet goed doet. Op het gebied van veiligheid doet het stadsdeel het volgens 41% goed en volgens 18% slecht. De mensen die vinden dat het stadsdeel goed of juist slecht werk levert voor het uitgaansleven houden elkaar precies in evenwicht (beide 32%). Niemand vindt dat het stadsdeel het goed doet op het gebied van woongenot, 46% vindt dat het stadsdeel het slecht doet op dit gebied. Ondanks het feit dat niemand vindt dat de verkeersdrukte is verbeterd, is 31% van de bewoners van mening dat het stadsdeel het op dit terrein goed doet, 39% vindt het tegenovergestelde. Tweederde (67%) vindt dat het stadsdeel slecht werk levert op het gebied van parkeren, niemand vindt dat dit goed gaat. Ruim de helft (54%) vindt dat het stadsdeel het slecht doet met betrekking tot verkeersopbrekingen, een kwart (24%) vindt dat het stadsdeel het goed doet. Voor bijna alle onderwerpen geldt dat een flink deel van de bewoners niet weet hoe het stadsdeel het doet.

Dan aandacht voor een aantal actuele zaken die in het stadsdeel spelen. Zo was onlangs in het nieuws dat het stadsdeel de reclames die voor de fietstaxi's waren ontworpen heeft afgekeurd. De fietstaxi's rijden nu zonder reclame rond. Zes op de tien bewoners (62%) vinden dat het stadsdeel zich hier onterecht mee heeft bemoeid, een derde (34%) vindt dit wel terecht. De afkeuring van de reclames op zich wordt door tweederde (64%) als onterecht beschouwd, terwijl een kwart (24%) het hier wel mee eens is.

Het stadsdeel heeft onlangs een nieuw vlaggenbeleid ingevoerd. Reclame op vlaggen mag niet meer vanwege het aangezicht van de binnenstad. In tegenstelling tot het vorige voorbeeld vinden zes van de tien (62%) binnenstadbewoners het terecht dat het stadsdeel zich hiermee bemoeit. De actie waarbij het stadsdeel een aantal reclame uitingen van Krasnapolsky verwijderde kan op minder steun rekenen; 45% vond deze actie terecht en 49% vond de actie onterecht.

Het voornemen van het stadsdeel om in de Jordaan strenger te gaan controleren op objecten op straat, zoals plantenbakken, terrasattributen en winkeluitstallingen, is volgens tweederde (65%) van de respondenten een terechte bemoeienis. De helft (49%) vindt het een goed idee, een wat kleiner aandeel (45%) vindt het juist geen goed idee.

De helft van de inwoners (48%) staat niet achter de plannen van Guido Frankfurther om de Westerstraat weer tot gracht te maken, 42% vindt het idee wel leuk. Volgens 68% bemoeit het stadsdeel zich terecht met dit soort zaken.

© Gemeente Amsterdam