Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VERKENNINGEN DINSDAG 25 MEI 2004 VAN 20.00 TOT 21.00 OP 747AM

De reportages:

Op bezoek bij een andere God

"Maar hoe kan dit het huis van God zijn? God is toch in de hemel?" "Wie gaat er nou heel z'n leven een hoofddoek dragen als je niet eens zeker weet dat God bestaat?

Twee van de vele opmerkingen van tienjarigen die voor het eerst een moskee bezoeken. Vooraf hebben ze in de klas een gebedsmatje gemaakt. 23 Amsterdamse basisscholen besteden zo aandacht aan de verschillende religies. Op vrijwillige basis. Want scholen mogen zelf weten hoe ze het vak 'levensbeschouwing' invullen.

Stichting 'Amsterdam met hart en ziel' vindt dat te vrijblijvend en organiseert dinsdag 25 mei een debat over de vraag hoe je kinderen het beste over religies kunt leren.

'Verkenningen' dwaalt intussen met groep 6 door de moskee en doet verslag van het onbegrip en de herkenning.

"Ga je nu moslim worden?"
"Nee hoor, geen tijd, ik doe al karate en pianoles."

Dertig imams en een barbecue

Imams die naar Nederland komen moeten sinds kort verplicht op inburgeringcursus. Maar wat leren ze nou in zo n klasje en in hoeverre kunnen ze de stof in praktijk brengen? Onder het genot van een hapje en een drankje bespraken dertig Turkse en Marokkaanse imams het succes van hun inburgering.

Het vraaggesprek:

Kiezen voor de kudde

In de studio praat Kefah Allush met Dr. Thyl Sunier, coauteur van het nieuwe boek Kiezen voor de kudde . In dit boek stelt Sunier dat de islamitische identiteit van moslimjongeren in Nederland individuele keuze is en zeker geen uiting van een kuddegeest.