TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 24-05-2004

Televisie
TWEE VANDAAG
Uitzending dinsdag 25 mei
Nederland 2 - 17.58 uur

ONDERWERPEN TWEE VANDAAG DINSDAG 25 MEI

In TWEE VANDAAG van dinsdag 25 mei komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

Neurochirurgen grijpen in in menselijk gedrag
Door het kunstmatig toedienen van stroomstootjes kan gedrag worden beïnvloed. Een patiënt met het syndroom van Gilles de la Tourette heeft zich op die manier laten behandelen. Nu kan hij, als hij het ongecontroleerde bewegen of praten voelt opkomen, zichzelf lichte of sterkere stroomstootjes toedienen. Voor hem is dit het uiterste middel om een acceptabel leven te leiden, maar in hoeverre mogen we kunstmatig ingrijpen in het menselijk gedrag en handelen?

Europees arrestatiebevel
Door de samenwerking in Europa zit er nu ook een Europees uitleveringsverdrag aan te komen. Door verschillende advocaten wordt dit gezien als een ramp voor de burger. Zo zal - als dit verdrag goedgekeurd wordt- een Officier van Justitie in Polen zonder pardon een Nederlandse burger naar Polen halen. TWEE VANDAAG over de uitwassen van een goedbedoelde samenwerking.

Ruud Lubbers ziek?
Ruud Lubbers heeft zich ziekgemeld voor het bezoek aan Japan. Volgens zijn woordvoerder heeft het niets te maken met de geruchten over seksuele intimidatie. In TWEE VANDAAG het vervolg in de affaire van de hoge commissaris voor de vluchtelingen.

(onderwerpen onder voorbehoud)

De presentatie is in handen van Jaap Jongbloed.

TWEE VANDAAG is ook te vinden op internet. Het adres is www.tweevandaag.nl.




TROS