Gemeente Zwolle

Kinderen ruimen hondenpoep op!

Op dinsdag 25 mei 2004 start basisschool De Bron met een grote schoonmaakactie van de speelvelden rond de school. Deze actie vloeit voort uit de wedstrijd ´de uitdaging´ die de gemeente Zwolle vorig jaar onder de basisschooljeugd heeft uitgeschreven. Basisschool De Bron was een van de prijswinnaars van ´de uitdaging´.

De leerlingen van groep 8 van De Bron dienden vorig jaar oktober een plan in bij de gemeente om de overlast van hondenpoep in de omgeving van hun school aan te pakken. Onder de naam ´Cleany Clowns´ bedachten ze een goede plek voor een hondenuitlaatplek en ontwierpen ze een verkeersbord om de plek te markeren. Zij hebben een folder laten maken, waarin ze buurtbewoners uitleggen wat ze van plan zijn en waar zij voortaan hun hond kunnen uitlaten. De folders worden huis aan huis verspreid.

Naast de Cleany Clowns hebben nog drie groepen kinderen een prijs gewonnen met een voorstel voor ´de uitdaging´. Dit zijn:
De Anti Rommel Rommers. Zij willen de automobilisten in de Rommestraat in Zwolle Zuid aanspreken op hun snelheid. Daarnaast gaan deze kinderen de hondenpoep en het zwerfvuil opruimen.
Girls Only uit Dieze West willen de speeltuin in hun wijk schoonmaken. Er ligt daar veel zwerfvuil. Bovendien willen ze bewoners met folders en pamfletten wijzen op het te hard rijden in de woonwijk. De Kaboutermoeders uit Dieze Oost maken om de beurt speeltuin het Kabouterhofje hondenpoepvrij. Ze hebben een werkrooster samengesteld, waarin iedereen een keer aan de beurt komt.

De uitdaging is een onderdeel van het Zwolse project ´Dit is ? Zwolle´. Onder deze titel wil de gemeente Zwolle burgers bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Onder de naam ´Dit is Zwolle´ worden verschillende deelprojecten uitgevoerd. Het uiteindelijke doel van het project is de veiligheidsbeleving van alle Zwollenaren te vergroten, door duidelijke toedeling van verantwoordelijkheden.


---