Centrale bank van Suriname


Email: dollarinfo@cbvs.sr

Infolijn tel. 420295

Stand van de geldverwisseling

Met nog maar een week te gaan, zijn er zo'n 48,8 miljoen exemplaren bankbiljetten van de gulden nog bij het publiek. Van dit aantal zijn bijna 44 miljoen biljetten met een waarde onder de vijf duizend gulden. Daaronder zijn er meer dan 9½ miljoen biljetten van vijf gulden; 10 miljoen biljetten van tien gulden; 13,8 miljoen biljetten van vijf en twintig gulden en bijna 7½ miljoen biljetten van honderd gulden. Het ziet er naar uit dat het vermoeden van de Centrale Bank bewaarheid gaat worden dat grote aantallen van deze biljetten van de lage nominale waarden definitief verdwenen zijn, verloren of te niet gegaan. Het kan ook zijn dat mensen het niet de moeite waard vinden om deze biljetten van lage waarde bij één van de bankkantoren te gaan aanbieden om verwisseld te worden.
Van de biljetten van vijfduizend gulden, tien duizend en vijf en twintig duizend gulden moeten er tezamen nog bijna 4,9 miljoen exemplaren worden aangeboden.
De Centrale Bank roept alle mensen die nog bankbiljetten van de gulden in hun bezit hebben op, om die biljetten in deze laatste week van de verwisselingsperiode alsnog ter verwisseling aan te bieden aan één van de bankkantoren in Paramaribo en omstreken, of in de districten. Om het werk voor de kassiers aan de wisselloketten te helpen versnellen en vergemakkelijken, wordt van eenieder de medewerking ingeroepen om de biljetten alvast zelf eerst naar hun waarde te sorteren en te bundelen. Zo helpt u zichzelf en ook anderen. Laat eenieder die nog biljetten van de gulden in bezit heeft, of die nog ontvangt, de gelegenheid te baat nemen om die biljetten in de komende dagen te verwisselen. Wacht u niet langer! Het is nú de tijd! Na 31 mei 2004 zal de verwisselingsperiode definitief gesloten zijn en zal alleen de wettelijke procedure met bijbehorend onderzoek via de Centrale Bank nog de enige uitweg zijn. Verwisselt u alstublieft en doet u dat nog op tijd! Laat het u niet overkomen dat u de dupe wordt van eigen uitstel.

22 mei 2004

Centrale Bank van Suriname

© 2004 Centrale Bank van Suriname