Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, zondag 23 mei

Den Helder 23-05-2004 - 16.20 uur

Grootscheepse verkeerscontrole
Schagen, zondag 23 mei 2004.
In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Oranjelaan in Schagen een grootscheepse verkeerscontrole gehouden. De controle werd gehouden in het kader van de actie "Veilig uitgaan in Schagen". Verkeer dat Schagen binnenkwam werd onder anderen door motorrijders naar de plaats van de controle geleid. Hier werd gecontroleerd op documenten, technische staat van voertuigen, alcohol en het aanwezig hebben van wapens en/of drugs. Aan de controle deden een dertigtal personen mee van de reguliere politie, douane, belastingdienst, vreemdelingendienst en de verkeersgroep.
Achtenvijftig bestuurders kregen een bekeuring voor uiteenlopende overtredingen zoals: rijden zonder rijbewijs, rijden zonder veiligheidsgordel, technische gebreken aan voertuigen, defecte verlichting, opgevoerde bromfietsen, te hoog geluidsniveau en het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs. Er werden geen wapens of drugs aangetroffen.
Tijdens de controle werd rondom Schagen gecontroleerd op snelheid door een onopvallende videoauto. Dit leverde vijf bekeringen op. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 150 km per uur op de Provincialeweg te Schagen. Hier mag 100 km per uur worden gereden. Tevens werd op drie plaatsen rondom Schagen een alcoholcontrole gehouden. Van de 226 gecontroleerde bestuurders bleken er 5 teveel alcohol te hebben gebruikt. Het hoogst gemeten alcoholpercentage bedroeg 495 ug/l. Dat is ruim twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De bestuurders kregen een proces-verbaal.

Snelheidscontrole
'T Zand, zaterdag 22 mei 2004.
Op zaterdagavond werd op de Anna Paulownaweg in 'T Zand een snelheidscontrole gehouden met een onopvallende videoauto. In totaal kregen vijf bestuurders een bekeuring. Een bestuurder reed 128 waar 100 km per uur was toegestaan. Een andere bestuurder bleek niet handsfree te bellen. Op een weggedeelte waar 80 km per uur mag worden gereden werd een maal 129 gereden. Twee bestuurders die daar 144 km per uur reden kregen niet alleen een bekeuring. Zij moesten ook hun rijbewijs inleveren.

Aanrijding met letsel
Wieringerwerf, zaterdag 22 mei 2004.
Op zaterdagavond omstreeks 23.10 uur reed een 21-jarige man uit Enkhuizen in een personenauto over de Zuiderdijkweg onder Wieringerwerf. De man raakte in een flauwe bocht met een wiel van de weg af. Toen hij tegenstuurde schoot hij de rijbaan over en belandde eerst in een greppel en vervolgens tegen een hek. De man brak hierbij vermoedelijk zijn pols. Hij werd voor behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Verdachte diefstal bajonetten aangehouden
Schagen, zondag 23 mei 2004.
Afgelopen week werd ingebroken in het museum welke is gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Markt te Schagen. Hier werden uit een vitrinekast 3 bajonetten en een zakmes gestolen. Inmiddels heeft de politie hiervoor twee jongens aangehouden. Het gaat om een 13-jarige en een 14-jarige jongen uit Schagen. De jongens zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zij hebben bekend de inbraak te hebben gepleegd. De gestolen bajonetten en het mes zijn weer terecht. De jongens worden nog gehoord in verband met andere (kleine) diefstallen.