Gemeente Enkhuizen

Week 22: Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)

Het jaar 2004 is het voorbereidingsjaar van de herwaardering van de onroerende zaken: de nieuwe waarde zal ingaan op 1 januari 2005. Taxateurs van het taxatiebureau Oranjewoud B.V. begeleiden de gemeente Enkhuizen bij de herwaardering. Het kan dus zijn dat uw onroerende zaak bekeken wordt door een taxateur. De taxateur heeft een legitimatiebewijs bij zich. U kunt daar altijd naar vragen. De gegevens van de taxateurs zijn bekend bij de medewerkers van het taakveld belastingen. Overigens bekijken deze medewerkers de komende maanden ook onroerende zaken binnen de gemeente. Het gaat dan doorgaans om een controle van de gegevens die bij de gemeente bekend zijn. Tot slot worden door hen fotos gemaakt van de onroerende zaken.

Prijspeildatum

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) verplicht gemeenten éénmaal in de vier jaar de waarde van alle onroerende zaken in de gemeente vast te stellen. Deze waardebepaling vindt dit jaar opnieuw plaats en gaat gelden met ingang van 1 januari 2005.

De waarde van onroerende zaken wordt vastgesteld naar een zogenaamde prijspeildatum. Voor de waarde die gaat gelden per 1 januari 2005 is de prijspeildatum 1 januari 2003. De nieuwe waarde wordt dus gerelateerd aan de waarde die het object vertegenwoordigde in het economische verkeer op 1 januari 2003.

In het verleden werd de waarde vastgesteld voor een periode van vier jaren. Het is zeer waarschijnlijk dat de waarde die gaat gelden met ingang van 1 januari 2005 wordt vastgesteld voor de periode van twee jaren. Met ingang van 1 januari 2007 zou dan een jaarlijkse herwaardering worden ingevoerd.

Woningen en courante niet-woningen

Voor de waarde van woningen en courante niet-woningen (dat zijn meestal bedrijven) geldt de waarde in het economisch verkeer. Dit betekent dat de waarde van een onroerende zaak wordt vastgesteld op de waarde die de meest biedende koper voor het pand wil betalen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het pand onmiddellijk en in volle eigendom wordt verkregen. Deze waarderingsmethode geldt niet voor onroerende zaken die op 1 januari 2005 nog in aanbouw zijn.

Incourante niet-woningen

De waarde van incourante niet-woningen (dit zijn objecten die nauwelijks verkocht worden, bijvoorbeeld een zwembad of een verzorgingshuis) wordt vastgesteld op de gecorrigeerde vervangingswaarde. Dit is de investering die de huidige eigenaar moet doen om het pand opnieuw te bouwen. Bij deze waardebepaling wordt rekening gehouden met technische

en functionele veroudering. Deze waarderingsmethode geldt ook voor onroerende zaken die op 1 januari 2005 nog in aanbouw zijn.

WOZ-beschikking

Iedereen die op 1 januari 2005 de voornaamste zakelijk gerechtigde (eigenaar) zal zijn van een onroerende zaak en/of deze zaak gebruikt, ontvangt begin 2005 een zogenaamde WOZ-beschikking (kennisgeving van de waardevaststelling). Waarschijnlijk is deze kennisgeving een onderdeel van uw aanslagbiljet over 2005. Deze waarde wordt namelijk gebruikt voor de heffing van o.a. de onroerende-zaakbelastingen (OZB) van onze gemeente. Verder gebruikt het Hoogheemraadschap en de Rijksbelastingdienst deze waarde.

Omdat de waarde dus voor zoveel belastingen wordt gebruikt is het belangrijk dat de waarde juist en zorgvuldig wordt vastgesteld. Daarom besteden wij veel aandacht aan het waarderingstraject en de controle daarop. Desondanks kan het zijn, dat er onroerende zaken verkeerd gewaardeerd zijn. Als dat het geval is, kunt u na ontvangst bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking.

Informatie

Voor meer informatie over de Wet WOZ kunt u contact opnemen met de gemeente Enkhuizen. Het telefoonnummer is (0228) 36 03 74. U kunt ook de internetpagina van de Waarderingskamer bekijken: www.waarderingskamer.nl. De Waarderingskamer houdt toezicht en controleert de gemeenten bij de uitvoering van de Wet WOZ.

Datum laatst gewijzigd: 24/5/2004