Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VOORSTELLEN NIEUW MESTBELEID BEDREIGEND VOOR DE AKKERBOUW

De voorstellen van het kabinet inzake het nieuwe mestbeleid na 2005 zijn bedreigend voor de akkerbouw.

De bemestingsadviesnormen, die behoren bij het nieuwe mestbeleid, zijn op dit moment voor veel akkerbouwgewassen te krap. Met name voor zomergerst, peen en sommige aardappelrassen zijn de adviesnormen veel te laag.

Er ontbreekt een aanvoernorm voor bemesting van groenbemesters of ander organisch materiaal zoals compost en gehakseld stro. In eerdere persberichten heeft de NAV hier al voor gewaarschuwd en verwijst hierbij nogmaals naar de berekeningen van de CZAV en Agrifirm t.a.v enkele bouwplannen op de klei en het zand. Op basis van deze gegevens zullen voor een optimale bemesting de adviesnormen minstens 25 procent omhoog moeten en niet zoals het kabinet voorstelt een overgangstermijn van twee jaar van maar 10 procent. De bemestingsadviesnormen zullen daarom voor diverse gewassen eerder omhoog moeten worden bijgesteld. De NAV vindt het van groot belang dat er een commissie komt die de bemestingsadviesnormen regelmatig opnieuw beoordeelt bij veranderende omstandigheden. Dat het agrarisch bedrijfsleven in deze commissie goed moet zijn vertegenwoordigd spreekt voor zich. Ook zijn er op dit moment nog onzekerheden ten aanzien van de bemestingsadviesnormen op zand. Het kabinet geeft aan dat de uiteindelijke normen hier wel eens lager dan het advies zouden kunnen zijn. Door de normen nu nog niet bekend te maken lijkt het alsof LNV de akkerbouw gebruikt als wisselgeld voor het behalen van de derogatie van 250 kg. N. voor de melkveehouders. Dit zou voor de akkerbouw op zand een sterke aantasting van het voortbestaan van de sector kunnen zijn. Zonder optimale bemesting kunnen akkerbouwers niet bestaan.

De bemestingsadviesnormen voor stikstof en fosfaat voor akkerbouwgewassen zijn zo krap opgesteld, dat de bemesting van dierlijke mest verder wordt ontmoedigd. Dit zal tot gevolg hebben dat er meer kunstmest moet worden gebruikt.

Ten slotte is het vreemd dat de dierrechten van varkens en kippen voorlopig gehandhaafd moeten worden. Het kabinet zegt er naar te streven dat de afzet van mest voor 100 procent geborgd moet worden, hetzij via verwerking, export of grondgebondenheid. We begrijpen dan ook niet waarom grondgebonden veehouderij voor varkens en kippen niet op een akkerbouwbedrijf gestart mag worden zonder dierrechten, terwijl dit voor andere veegroepen wel mag.

De Tweede Kamer zal dit mestbeleid goed moeten keuren. De NAV mestcommissie zal met argumenten, de leden van de landbouwcommissie proberen te overtuigen om de bemestingsadviesnormen naar boven toe bij te stellen. Ook de andere punten van kritiek zullen onder hun aandacht worden gebracht.

Namens NAV Tjark Tijdens
-----------------------
Postadres: Groeneweg 43
4758 SW Standdaarbuiten
Bezoekadres: Groeneweg 43
4758 SW Noordhoek

Telefoon: (0168) 32 91 30
Fax: (0168) 32 87 35
E-mail: info@nav.nl
Website: www.nav.nl


---- --