ADVIESCOMMISSIE VREEMDELINGENZ
http://www.acvz.com

Terugkeer: De Internationale Aspecten

Persbericht 25 mei 2004.

TERUGKEER: DE INTERNATIONALE ASPECTEN

Terugkeer moet. Om het asiel- en migratiebeleid armen en voeten te geven dient terugkeer onlosmakelijk onderdeel van beleid en uitvoering te zijn. Wel is het zo dat terugkeer niet alleen langs vreemdelingenrechtelijke weg kan worden gerealiseerd: toegang tot de arbeidsmarkt en/of publieke voorzieningen zijn vaak bepalend voor het individuele besluit wel of niet terug te keren.

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) concludeert in een vandaag gepubliceerd advies over de internationale aspecten van de terugkeer dat een integrale benadering noodzakelijk is. De ACVZ stelt dat alle landen een volkenrechtelijke verplichting hebben hun eigen onderdanen terug te nemen, ook wanneer de betrokkenen dat zelf niet willen.

Daarnaast is de ACVZ van mening dat terugkeer vooral ook een Europese zaak is. Zij spreekt haar verwondering er over uit dat er nog steeds geen EU Richtlijn hierover tot stand is gebracht, - een Europese omissie waar de Nederlandse regering gedurende het komende Voorzitterschap iets aan moet doen.

De ACVZ gaat in op mensenrechtelijke verplichtingen tegenover uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen. Zij komt tot de conclusie dat publieke voorzieningen mogen worden stopgezet, mits een en ander niet resulteert in een onmenselijke of vernederende behandeling.

Nadere informatie verkrijgbaar bij de wnd. ACVZ secretaris, Dr. J.J. van Miert
tel: 070 3811410
e-mail: j.j.van.miert@minjus.nl

Het rapport is verkrijgbaar bij het Secretariaat van de ACVZ tel: 070 381.1400/1410
fax: 070 381.1401
e-mail: acvz@acvz.com

25 mei 04 10:01