Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Van Gennip pakt criminaliteit in transportsector aan
Nummer: 556

Datum: 25-05-2004


Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken wil de criminaliteitsproblemen in de transportsector aanpakken. Samen met de brancheorganisaties en de politie hoopt Van Gennip de diefstal van ladingen en vrachtwagens terug te dringen. Gedacht wordt aan beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens en een verbetering van de bestaande 'tracking'-systemen. Dit zijn systemen waarmee vrachtwagens en hun lading elektronisch kunnen worden gevolgd. Als de vrachtwagens van de geplande route afwijken kan door de Politie worden ingegrepen. Criminaliteit in de transportsector kost de branche ¬152 miljoen per jaar. Hiermee is de transportsector één van de meest getroffen sectoren. Nog voor de zomer zal de staatssecretaris samen met de politie en de brancheorganisaties de plannen verder uitwerken.


Op 28 januari van dit jaar stuurde de bewindslieden van Justitie, BZK en EZ het Actieplan 'Veilig Ondernemen' naar de Tweede kamer. Het actieplan 'Veilig Ondernemen' omvat tien concrete projecten waarmee de criminaliteit tegen het bedrijfsleven zal worden teruggedrongen. Woensdag 26 mei voert de Tweede Kamer overleg met de drie bewindslieden over dit plan.


In totaal wordt de schade van criminaliteit in het bedrijfsleven geschat op ruim ¬3 miljard. Reden voor Van Gennip om de hoogste prioriteit aan deze materie te stellen.
Naast de acties uit het actieplan zal de staatssecretaris een winkelgebied 'adopteren'. Dit winkelgebied zal haar persoonlijke aandacht krijgen en zij zal erop toezien dat de criminaliteit in dit gebied significant vermindert. Met de adoptie van een winkelcentrum hoopt Van Gennip bovendien van heel dichtbij zicht te krijgen op de specifieke criminaliteitsproblemen van winkelcentra in het centrum van de grote steden.


Ook heeft Van Gennip bijna 1 miljoen Euro ter beschikking gesteld voor de Subsidieregeling 'Bestrijding winkelcriminaliteit G30'. Deze regeling heeft tot doel zoveel mogelijk ideeën van gemeenten te verzamelen voor een effectieve aanpak tegen criminaliteit. Het is de bedoeling dat gemeenten van elkaar goede bestrijdingsmethodes overnemen. De meest kansrijke ideeën kunnen subsidie verwachten.