Gemeente Oirschot

pijl Actueel >> Nieuws

Brandweer Oirschot viert 75-jarig jubileum

kazerne oirschot 1website.jpg

De Oirschotse brandweer bestaat dit jaar maar liefst driekwart eeuw! Dat heuglijke feit wordt natuurlijk groots gevierd. Naast de diverse festiviteiten voor de brandweermensen zelf, zal ook de Oirschotse bevolking bij de viering van het jubileum betrokken worden. Op zondag 6 juni openen de kazernes in Oirschot en de Beerzen hun poorten voor het publiek. Tijdens deze open dag kan iedereen kennismaken met de diverse aspecten van de brandweer. Wilt u eens ervaren hoe het is om uw weg te moeten vinden in dikke rookwolken? Heeft u zelf al eens zo'n enorme brandweerslang vastgehouden? U bent van harte welkom!

Vrijwillige Brandweer Oirschot

Vijfenzeventig jaar geleden, om precies te zijn op 16 januari 1929, werd de Vrijwillige Brandweer Oirschot opgericht. Sinds die tijd staan er dag en nacht leden van het korps klaar om bij calamiteiten uit te rukken. Natuurlijk is er sindsdien veel veranderd: de organisatie is professioneler geworden en ook het materieel is met zijn tijd meegegaan. Maar tenminste één ding is hetzelfde gebleven: de vrijwilligers van Brandweer Oirschot zetten zich nog steeds met hart en ziel in voor de veiligheid van hun dorpen.

Jubileumprogramma

Natuurlijk wordt er niet zomaar voorbij gegaan aan dit mooie jubileum. Brandweer Oirschot heeft een gevarieerd programma van feestelijkheden in elkaar gezet. Zo wordt er een partneravond en een bijeenkomst voor oud-leden georganiseerd, en vinden de gewestelijke brandweerwedstrijden in Oirschot plaats. In september wordt er een dag georganiseerd die geheel in het teken staat van de jeugdbrandweer, want ook de jeugdige leden van het korps mogen natuurlijk niet vergeten worden. En ook de inwoners van onze gemeente worden betrokken bij de feestelijkheden: op zondag 6 juni aanstaande organiseren de brandweerposten in Oirschot en de Beerzen een grootse open dag.

Open dag

De poorten van de kazernes in Oirschot en de Beerzen staan op 6 juni van 11 tot 16 uur open voor het publiek. In Oirschot staat de brandbestrijding centraal. Met behulp van eigen materieel, een hoogwerker uit Best en een echte crashtender van het vliegveld Eindhoven laten de leden van het korps u zien wat hun werk nu eigenlijk inhoudt. Om het allemaal nog wat levensechter te maken, kunt u zich een weg proberen te banen door een met rook gevulde container, of kunt u eens een echte brandweerspuit vasthouden.

In de post in Middelbeers wordt u een andere blik op het brandweerwerk gegund. Daar staat namelijk de hulpverlening centraal. Want brandweermensen blussen immers niet alléén brandjes! Ook bij ernstige ongelukken is de brandweer paraat, bijvoorbeeld om slachtoffers uit autowrakken te bevrijden, of om eerste hulp te verlenen als er nog geen ambulance aanwezig is. In de post De Beerzen zullen de brandweermensen u uitleggen wat daar allemaal bij komt kijken. Daarbij zal een heus traumateam acte de présence geven, inclusief traumahelikopter!

Volgende week vindt u op deze pagina het complete programma van de open dag. Maar wij kunnen u nu alvast beloven dat het een spectaculaire dag wordt, die u niet mag missen! Noteert u daarom 6 juni alvast in uw agenda. De leden van Brandweer ontmoeten u graag op hun posten in Oirschot en De Beerzen!