Gemeente Amersfoort

Vathorst vordert gestaag, verkoop woningen trekt aan

datum: 25 mei 2004

Tot en met het eerste kwartaal 2004 zijn er in Vathorst 1.067 woningen opgeleverd. De woningen staan allemaal in deelplan Velden 1. Inmiddels is de bouw van de grachtenstad De Laak en deelplan Velden 2 gestart. Dat staat te lezen in de kwartaalrapportage van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, dat door de stuurgroep Vathorst is vastgesteld en aangeboden aan het college van B&W.

Het huidige economische klimaat is een belangrijke oorzaak voor de tragere oplevering van huizen in de nieuwe wijk Vathorst. Daarnaast was er reeds sprake van een verschuiving in de planning door de schorsing van het bestemmingsplan Vathorst in 2000 in verband met de auto-ontsluiting van de wijk. Het verlies van dit geplande eerste jaar bouwjaar kan op dit moment niet worden ingelopen. Het economisch tij zorgt ervoor dat woningen minder snel verkocht worden dan in voorgaande jaren. Vooral in het duurdere segment (boven de 3 ton euro) verloopt de verkoop langzamer. Na de zomer van 2003 is de verkoop van de woningen wel weer wat aangetrokken.

Winkels en Voorzieningen
Het scholencomplex De Brink is op 5 maart officieel geopend door de wethouder van onderwijs,
G. Eerdmans. Naast de scholen biedt dit gebouw ook onderdak aan kinderopvang, naschoolse voorzieningen en sport. In het totale Brinkcluster zijn daarnaast nog verschillende projecten in ontwikkeling, zoals een woonservicezone, een dierenkliniek, een buurtzorgcentrum (met diverse zorgvoorzieningen) en een natuurcentrum en pannenkoekenboerderij. De meeste van deze projecten zullen in 2006 worden opgeleverd.
In het eerste kwartaal van 2004 is het Masterplan voor het hoofdwinkelcentrum van Vathorst afgerond. Sinds maart wordt gewerkt aan de nadere uitwerking van de eerste fase van het plan. De bouw van het winkelcentrum is namelijk in fasen geknipt, zodat de eerste winkels er twee jaar eerder zijn dan gepland. In de eerste fase wordt circa 7.500 vierkante meter winkels gerealiseerd. Naast winkels zijn in dit gebied ook andere voorzieningen gepland zoals cultuur, een school voor voortgezet onderwijs en het station.

Eerste paal De Laak
Belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Vathorst was de start van de woningbouw van grachtenstad De Laak. Op 17 maart jongstleden sloegen de coördinerend wethouder van Vathorst, P. Strengers, en een aantal toekomstige Laak-bewoners de eerste paal de grond in. De verkoop van de Laak-woningen verloopt goed. Zoals het er nu naar uitziet worden de bouwblokken in een aansluitende bouwstroom gerealiseerd. De woontorens bij het stationsgebied zijn in de ontwerpfase maar naar verwachting ka