Gemeente Zwolle

Een schone speelomgeving van basisschool De Bron


Datum uitgave: 01-06-2004

Onderwerp: woonomgeving

Op dinsdag 25 mei 2004 zijn de leerlingen van groep 8 van basisschool De Bron gestart met een grote schoonmaakactie van het speelveld naast hun school. Deze actie hadden ze als voorstel ingestuurd voor de wedstrijd de Uitdaging die de gemeente Zwolle vorig jaar onder kinderen had uitgeschreven. Iedereen die een goed idee had om het woon- en leefklimaat van de eigen omgeving te verbeteren, maakte kans op een prijs van ¤ 1000,--. De leerlingen van De Bron bedachten onder de naam ´de Cleany Clowns´ een hondenuitlaatplek, waar hondenbezitters zakjes uit een stelling kunnen halen om de poep van hun huisdier in te doen. Deze zakjes kunnen in de vuilnisbak die naast het uitlaatveld staat. Als start van de actie maakten ze alle andere veldjes ´poep- en afvalvrij´, zodat kinderen daar nu veilig kunnen spelen. De gemeente maakte van dit evenement het officiële startsein van een schoon Zwolle! Een echte clown begeleidde de eerste schoonmaak en verder zorgde de Eenheid Wijkzaken van de gemeente voor een kar vol met frisdrank en snoep.

Meer winnaars
In de komende periode gaan de Cleany Clowns huis aan huis folders verspreiden in de wijk. Hierin worden buurtbewoners opgeroepen hun actie te steunen door goed uit te kijken waar ze hun honden uitlaten. Een zelfontworpen verkeersbord markeert de hondenuitlaatplek, zodat er voor niemand nog misverstanden kunnen zijn.

Naast de Cleany Clowns hebben nog drie groepen kinderen een prijs gewonnen met een voorstel voor ´de uitdaging´. Dit zijn: De Anti Rommel Rommers. Zij willen de automobilisten in de Rommestraat in Zwolle Zuid aanspreken op hun snelheid. Daarnaast gaan deze kinderen de hondenpoep en het zwerfvuil opruimen.

Girls Only uit Dieze West willen de speeltuin in hun wijk schoonmaken. Er ligt daar veel zwerfvuil. Bovendien willen ze bewoners met folders en pamfletten wijzen op het te hard rijden in de woonwijk.

De Kaboutermoeders uit Dieze Oost maken om de beurt speeltuin het Kabouterhofje hondenpoepvrij. Ze hebben een werkrooster samengesteld waarin iedereen een keer aan de beurt komt.

De uitdaging is een onderdeel van het Zwolse project ´Dit is ... Zwolle´. Onder deze titel wil de gemeente Zwolle burgers bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Onder de naam ´Dit is Zwolle´ worden verschillende deelprojecten uitgevoerd. Het uiteindelijke doel van het project is de veiligheidsbeleving van alle Zwollenaren te vergroten, door duidelijke toedeling van verantwoordelijkheden.

Kijk ook eens op www.ditiszwolle.nl!!!
Bron: Gemeente Zwolle