Gemeente Someren



* Wijziging schoolzwemmen

* Nieuwe gemeentegids Someren

* Bestrijding eikenprocessierups
Wijziging schoolzwemmen

Op donderdag 25 mei jl. heeft de gemeenteraad besloten het schoolzwemmen in zijn huidige vorm af te schaffen. De organisatie en financiering van het schoolzwemmen is grotendeels een verantwoordelijkheid van de gemeente. Alleen voor het speciaal basisonderwijs wordt een rijksvergoeding verstrekt.

Vroeger werd maar beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om kinderen vroegtijdig te leren zwemmen. Nu beschouwen de ouders het aanleren van voldoende zwemvaardigheden als hun eigen verantwoordelijkheid. Veel kinderen halen al op jonge leeftijd verschillende zwemdiplomas. De particuliere zwemscholen worden druk bezocht en ook de gemeentelijke overdekte zwembaden hebben een groot aanbod van particuliere zwemlessen.

Uit een inventarisatie is gebleken, dat het schoolzwemmen in het kader van behalen van een zwemdiploma A nog maar een beperkte functie heeft.

Gezien de hoge kosten die met de huidige vorm van schoolzwemmen zijn gemoeid en het gegeven, dat reeds vele kinderen zwemdiplomas hebben voordat het schoolzwemmen daadwerkelijk start, is dan ook besloten te stoppen met deze vorm van schoolzwemmen.

Niettemin vindt het gemeentebestuur het van belang dat kinderen die op een bepaalde leeftijd nog niet over het zwemdiploma A beschikken, alsnog de mogelijkheid te bieden dat diploma te halen. Omdat de gemeente Someren over een goed geoutilleerd eigen openluchtzwembad beschikt worden deze kinderen, die van groep 4 naar groep 5 gaan en nog niet over diploma A beschikken, in de zomermaanden de gelegenheid geboden zwemlessen te volgen. Zij kunnen daarbij aansluiten bij de reguliere particuliere lessen. Zowel entree als les zijn gratis. De ouders dienen daarbij zelf te zorgen voor vervoer van en naar het zwembad.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de chef badmeester, de heer R. van Haandel, tel. 49488 of 491963.

Nieuwe gemeentegids Someren

In januari 2005 verschijnt weer de nieuwe gemeentegids van Someren. De voorbereidingen van deze gids zijn inmiddels gestart. De gemeentegids wordt in samenwerking met City & Tourist Promotions gerealiseerd.

Acquisitie
Binnenkort start de werving van advertenties voor de gemeentegids. De heer M. Spreeuwenberg van City & Tourist Promotions zal trouwe adverteerders en nieuwe adverteerders bezoeken met het verzoek te adverteren in de nieuwe gemeentegids.
De nieuwe gemeentegids wordt in januari 2005 gratis huis-aan-huis verspreid.

Medewerking verenigingen en instellingen
Natuurlijk bevat de gemeentegids uitvoerige informatie over de gemeente en de gemeentelijke instellingen. Daarnaast krijgen het verenigingsleven en de diverse maatschappelijke en sociale instellingen de nodige aandacht. Er wordt gestreefd naar een zo compleet mogelijk overzicht in de gemeentegids. Dat kan alleen met de medewerking van de verenigingen en instellingen.

Aanschrijven contactpersonen
De contactpersonen van diverse verenigingen en instellingen ontvangen begin juli een brief van de gemeente met het verzoek deze vóór 9 augustus a.s. terug te zenden. De gegevens in die brief kunnen, als ze niet juist zijn, worden gecorrigeerd. Wij vragen u de brief altijd retour te zenden, ook als de gegevens wel correct zijn.

Het is mogelijk dat u van mening bent dat u in de gids thuishoort, maar dat u niet bent aangeschreven. In dat geval kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van de gemeente, tel. 0493-494888.

Terug naar boven

Bestrijding eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen in Zuid Nederland de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, probeert de gemeente op milieuvriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Enkele weken geleden heeft de gemeente gekeken waar de processierups voorkwam in inlandse eiken. Op dit moment zijn de rupsen nog heel klein en zitten in de kruin van de bomen. Pas in een later stadium lopen ze in processie op de stam.

Aan de hand van deze inventarisatie is besloten om een aantal straten te gaan spuiten met een biologisch middel om zoveel mogelijk de overlast te beperken. In het totaal zijn ongeveer 1700 bomen bespoten. De straten die zijn gespoten zijn: Beleinberkdijk, Jan Smitslaan, T. Spekbaan, Kerkendijk, Loovebaan, Lungendonk, Nieuwendijk, Oude Gorenweg, Potackerweg, Ruiter en de Steemertseweg.

Wij zullen de rupsen in andere straten in de gaten blijven houden. Daarbij hebben we uw hulp nodig. Ziet u rupsen op stammen van bomen of dikkere takken, neem dan contact op met de afdeling Gemeentewerken, tel. 0493 494888. De gemeente zal ook bij woningen rupsen bestrijden. Wij denken dan aan plekken zoals opritten en terrassen. Deze rupsen worden weggebrand.

Terug naar boven

zijn de kosten voor de afvalverwerking van de milieustraat veel hoger