Ingezonden persbericht

Debat 'Geloof in de klas' in De Rode Hoed

Over de functie van het vak levensbeschouwing

AMSTERDAM, 20040511 -- In samenwerking met FORUM en Amsterdam met hart en ziel organiseert De Rode Hoed op dinsdag 25 mei 2004 het debat: 'Geloof in de klas'. Recente rapporten over integratiebeleid stellen dat Nederland meer samenhang zal krijgen als kinderen in het onderwijs breed kennismaken met alle grote religies en levensbeschouwingen. Daarom een debat met schoolbestuurders, deskundigen en docenten over de functie en de invulling van het vak levensbeschouwing. Organisatie: FORUM, Amsterdam met hart en ziel in samenwerking met De Rode Hoed. Gespreksleiding: Pieter Hilhorst (columnist de Volkskrant en publicist). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.


Programma
De avond wordt ingeleid door Roger van Boxtel, voorzitter van het Humanistisch Verbond. Vervolgens gaan in debat: Saïd Benayad (voorzitter Islamitische Scholen Besturen Organisatie), Dennis Bode (directeur Katholiek schoolbestuur ASKO), Henk Strietman (directeur Besturenraad), Betty Smits- van Sonsbeek (teamleider VOS ABB), Jan de Vries (Tweede Kamerlid CDA), Zeki Arslan (onderwijscoördinatie FORUM), Rein Zunderdorp (Forum voor Democratische Ontwikkeling), Cok Bakker (theoloog en onderwijskundige, Universiteit Utrecht), en een medewerker van de Onderwijsinspectie.

Begrip, tolerantie en sociale cohesie
In een multiculturele samenleving als Nederland leven mensen met verschillende levensbeschouwingen naast elkaar. Maar ze weten vaak weinig van elkaars godsdienst. Kennis over en ervaring met de verschillende godsdiensten kunnen bijdragen aan begrip, tolerantie en sociale cohesie. Daarom een debat over de vragen: Kan de manier waarop het onderwijs aandacht geeft aan religie bijdragen aan een samenleving waarin mensen elkaar begrijpen en respecteren? Is het mogelijk om via het vak levensbeschouwing het verbindend vermogen van mensen te versterken? En, zo ja, hoe geef je daar als school invulling aan?



Ingezonden persbericht