Nederlandse Vereniging van journalisten

CAO-overleg ANP 2004 vastgelopen
BRIEF aan NVJ-leden bij ANP
13 mei 2004

Ledenraadpleging dinsdag 25 mei 11.30 uur
Zie brief NVJ aan ANP
Zie brief ANP aan NVJ (Word-document)
Zie brief NVJ voor 2e overleg

Beste collega's,

Reeds bij het tweede CAO-overleg heeft de NVJ-onderhandelingsdelegatie het overleg opgeschort.
De standpunten van ANP-directie en NVJ liggen te ver uiteen.

De NVJ vindt een verslechtering van de ANP-CAO niet bespreekbaar. Het accepteren van de 0-lijn uit het najaarsakkoord is het uiterste offer dat we ons inziens van de medewerkers kunnen vragen.

Voor de ANP-directie gaat dit blijkbaar niet ver genoeg. Zij wil een substantieel deel van de pre-pensioenpremies bij werknemers gaan neerleggen, zodat het besteedbaar inkomen voor deze groep medewerkers nog verder achteruit zou gaan.
Wij vinden een werknemersbijdrage in het pre-pensioen niet aan de orde in een jaar waarin er geen enkele structurele loonsverhoging mogelijk is.

Daarnaast wil de directie, bij het toekennen van een eenmalige uitkering in 2004, een onderscheid gaan maken tussen verschillende afdelingen binnen het ANP.
Daarmee gaat in onze visie het collectieve karakter van de journalistieke CAO verloren. Het werk van de centrale nieuwsdienst of fotoredactie draagt bij aan het gezamenlijk resultaat. Als de afdelingen ieder voor zich op hun winstgevendheid worden beoordeeld en beloond, komt dit de collegialiteit en de journalistieke kwaliteit niet ten goede.
Bepaalde redacties kunnen bijdragen aan het aanzien van het ANP als geheel, zonder dat ze op elk moment winstgevend zijn of binnen hun begroting blijven. Dat principe moet ons inziens in stand blijven.

Tenslotte constateren wij dat onze overige voorstellen door de ANP-directie terzijde worden geschoven, dan wel niet serieus worden behandeld.

Voor ons was dit voldoende reden om het overleg op te schorten en eerst jullie mening te vragen over het standpunt van werkgever. Op dinsdag 25 mei om 11.30 uur zullen wij op de redactie ons standpunt nader toelichten en horen wij graag jullie mening. De door ons uitgewisselde brieven treft u bijgaand aan. U kunt uiteraard ook reageren via de mail; anp@nvj.nl of een van de leden van de onderhandelingsdelegatie persoonlijk aanspreken.

Met vriendelijke groet,

namens de onderhandelingsdelegatie,

Gerrit Jan Hendriksen, Henk van Lierop, Henk Kool (Vz)

Thomas Bruning,
secretaris NVJ