De Unie


Akzo Nobel - Tweede ronde CAO-overleg

25 mei 2004 - Op 10 mei is het CAO-overleg bij Akzo Nobel gestart. In de eerste ronde werd er een toelichting gegeven op de verschillende voorstellen van de vakorganisaties en van de zijde van Akzo Nobel.

Door het ongewisse overleg in Den Haag tussen kabinet en centrale werkgevers- en werknemersorganisaties over pensioenen en levensloopregeling en de WAO werd besloten op basis van themas de 2e gespreksronde in te gaan. Dit overleg vond plaats op 17 mei in Arnhem.

RAB
Als eerste werd gesproken over de Resultaat Afhankelijke Beloning. Het onderzoek van Waleson en de aanbevelingen voor een nieuwe tekst van bijlage X stond centraal. Akzo Nobel toonde zich bereid deze tekst op te nemen in de CAO. Ook is Akzo bereid in te stemmen met een centrale toetsingscommissie die bindende uitspraken kan doen op verzoek van OR en bestuurder. Er zal een folder worden voorbereid voor alle medewerkers.
De discussie spitste zich vervolgens toe op de vraag of ziekteverzuim nu wel of niet een RAB-doel kan zijn. De vakbonden zijn hiertegen. Hetzelfde geldt voor ongevallen met verzuim en financiele doelen die aan EVA zijn gerelateerd. Een ander knelpunt is het instemmingsrecht van de ondernemingsraad. Akzo Nobel komt in het volgende overleg terug op de hiervoor genoemde punten.

Werken in ploegendienst
Het tweede onderwerp dat uitvoerig aan de orde kwam was het rapport om het werken in ploegendienst aantrekkelijk te houden. Akzo Nobel kan zich vinden in de hoofdlijnen van de verschillende aanbevelingen en wil het rapport verstrekken aan lokale ondernemingsraden en bestuurders.
Het gezondheidsbeleid, opleidingen voldoende rust tussen werk en opleidingen en de uitgangspunten voor voldoende bezetting in de ploeg waren de belangrijkste discussiepunten. Hierop komt Akzo Nobel nog terug.

Sociale Regels
Akzo Nobel wil de bestaande sociale regels wijzigen. Akzo stelt voor de wachtgeldregelingen te continueren bij 58 jaar met een uitkeringspercentage van 80% netto. Bij 56 jaar een uitkeringspercentage van 70% bruto. Bij pre-prepensioen vanaf 60 jaar een uitkeringspercentage van 70%. De opbouw van het pensioen wil Akzo baseren op deze uitkeringspercentages. Dat is nu 100%.

Harmonisatie salarisafbouw
Akzo stelt voor bij een indeling in een lagere salarisgroep dit jaarlijks af te bouwen met 2,5% tot heet 100% niveau van de nieuwe salarisgroep is bereikt. Bij groepsverlaging als gevolg van organisatorische redenen blijft het salaris twee jaar ongewijzigd. In die periode wordt gekeken of iemand herplaatst kan worden in zijn oude functieniveau. De beschermende bepaling in de CAO dat afbouw achterwege blijft voor 55-plussers wil Akzo schrappen.

Ziektekosten
De voorstellen om gestegen ziektekosten eenmalig extra te compenseren heeft Akzo afgewezen.

Fiscaal voordeel vakbondscontributie
Akzo is bereid het mogelijk te maken dat leden hun vakbondscontributie via het brutoloon laten verrekenen zodat er een netto fiscaal voordeel wordt bereikt.

Hoe nu verder?
Het overleg wordt voortgezet op 24 mei aanstaande. Dan is de uitkomst van het overleg in Den Haag ook bekend.

Jacintha Rensen
Bestuurder

dinsdag, 25 mei 2004