Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Van Gennip selecteert 50 bedrijventerreinen
Nummer: 557

Datum: 25-05-2004


Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft uit de 3.600 Nederlandse bedrijventerreinen 50 grote en complexe bedrijventerreinen geselecteerd als topproject. De staatssecretaris wil geld en middelen gericht inzetten op deze topprojecten. Zij maakt hiermee grotendeels een einde aan het generieke beleid voor bedrijventerreinen. Ik doe liever één terrein goed dan negen terreinen half, aldus Van Gennip.
De 50 topprojecten moeten leiden tot 3.500 hectare geherstructureerd en 7.000 hectare nieuw bedrijventerrein in 2012. De staatssecretaris heeft hiervoor in totaal ongeveer ¬200 miljoen beschikbaar. Deze gelden zijn afkomstig uit het budget voor stadseconomie van het Grote Steden Beleid en een nieuwe regeling die de huidige TIPP regeling (Tender Investerings Programmas Provincies) opvolgt.
De 50 gekozen terreinen zijn allen groter dan 150 hectare (gemiddeld 360 hectare), hebben een bovenregionaal karakter en bieden ruimte voor bedrijven in milieucategorie 4 of hoger. Bovendien kampen de regios van deze terreinen met een grote herstructureringsopgave en zijn bedrijventerreinen er schaars. Bij de selectie is eveneens gekeken naar de economische spin off, de bereikbaarheid en de vestigingsmogelijkheden voor ruimtelijk moeilijk in te passen industrie.
Anderen, vooral de gemeenten, zijn de trekker bij de aanleg of herstructurering van bedrijventerreinen. Economische Zaken levert een bijdrage in de vorm van bemiddeling, kennis, menskracht en, bij herstructurering medefinanciering.


Dit staat in het Actieplan Bedrijventerreinen (2004 2008) dat Staatssecretaris van Gennip vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. In het Actieplan Bedrijventerreinen geeft het kabinet voor de jaren 2004 tot en met 2008 aan welke acties zij neemt om de aanleg en herstructurering van bedrijventerreinen te stimuleren. In het actieplan wordt als nationaal doel gesteld de gemiddelde doorlooptijd van plan tot en met realisatie in het jaar 2020 met 20% te verkorten.


Het CPB heeft berekend dat er tot 2020 nog 23.000 hectare nieuwe bedrijventerreinen nodig zijn. Deze behoefte is gebaseerd op een hoog economisch groeiscenario. Naast nieuwe terreinen moeten bestaande bedrijventerreinen geherstructureerd worden. 20% van de huidige 93.000 hectare bedrijventerrein is verouderd en moet geherstructureerd worden. Knelpunten hierbij zijn vaak: bodemsanering, bereikbaarheid, bedrijfsverplaatsing, onveiligheid en criminaliteit. Het kabinet meent dat het de verantwoordelijkheid van provincies en gemeenten is om voor voldoende en tijdige beschikbaarheid van ruimte voor bedrijventerreinen te zorgen. EZ zal provincies en gemeenten daarbij ondersteunen met beleid. Hier blijft het generieke beleid in tact in de vorm van meer private betrokkenheid, knelpunten Vogel- en Habitatrichtlijn, stroomlijning RO-toetsen en een betere verspreiding van kennis over bedrijventerreinen.
Het actieplan sluit aan bij de nota Ruimte. Zeer binnenkort zal Staatssecretaris Van Gennip haar nota Pieken in de Delta, Gebiedsgerichte Economische Perspectieven naar de Tweede Kamer sturen. In deze nota geeft de staatssecretaris haar visie op het regionaal beleid.


Het actieplan en de lijst met 50 topprojecten zijn te vinden op www.ez.nl