Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Oplossing onverzekerbaar risico bij afschaffing WAZ

Nr. 2004/120
25 mei 2004

Oplossing voor onverzekerbare risico's bij afschaffing Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen

De particuliere verzekeraars hebben na overleg met het kabinet een oplossing aangereikt voor mogelijke onverzekerbaarheid bij de voorgenomen afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen per 1 juli 2004. Particuliere verzekeraars zullen zelfstandigen met een verhoogd gezondheidsrisico de mogelijkheid bieden een alternatieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Met de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen voert het kabinet het regeerakkoord uit en volgt het adviezen van organisaties van zelfstandigen. Bij de afschaffing van de wet wordt het risico van (on)verzekerbaarheid aan de particuliere markt overgelaten.

De verzekeraars zullen zelfstandigen die zich binnen drie maanden na afschaffing van de wet melden, maar worden geweigerd voor een gewone particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering in aanmerking laten komen voor een alternatieve verzekering. Degenen die alleen met uitsluitingen en/of premieopslagen zouden worden geaccepteerd, komen eveneens in aanmerking voor die verzekering, maar ze kunnen ook kiezen voor de gewone verzekering met uitsluitingen en/of opslagen. Ook toekomstige zelfstandigen die zich binnen drie maanden na de start van hun bedrijf aanmelden en vervolgens moeilijk verzekerbaar blijken, komen in aanmerking voor de alternatieve verzekering.

Voor de nieuwe private verzekeringen zal een wachttijd gelden van twee jaar. Daarna wordt een uitkering verstrekt aan degenen die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn. Als de verzekerde arbeidsongeschikt wordt in de eerste vijf jaar na afsluiten van de verzekering, dan is de uitkeringsduur vijf jaar. Wordt hij later dan vijf jaar na het afsluiten van de alternatieve verzekering arbeidsongeschikt, dan loopt de uitkering door tot 65 jaar. De uitkering bedraagt maximaal 11.500 euro per jaar. De netto-premie loopt voor voltijders vermoedelijk uiteen van 2.000 tot 2.500 euro, afhankelijk van de beroepsklasse.

Met de afschaffing van de wet bespaart het kabinet 25 miljoen euro in 2005 oplopend tot 110 miljoen in 2007. Voor de zelfstandigen betekent de maatregel een verlichting van de administratieve lasten die de verplichte publieke verzekering met zich meebrengt. Momenteel bedragen deze 20 miljoen euro.


---


-----------------------------
De volledige tekst van de Nota naar aanleiding van het Verslag en de Nota van Wijziging bij het Wetsvoorstel einde toegang verzekering Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

25 mei 04 10:14