FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: CAO-onderhandelingen Akzo Nobel vastgelopen

FNV Bondgenoten: CAO-onderhandelingen Akzo Nobel vastgelopen

Akzo Nobel onderhandelt met de handrem erop, dat is de belangrijkste conclusie van Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten na het vastlopen van de CAO-onderhandelingen. Wat afgelopen week in Den Haag gebeurde, gebeurde gisteren bij Akzo Nobel. Een akkoord lijkt ver weg. FNV Bondgenoten zal het eindbod van Akzo Nobel negatief voorleggen aan de leden.

De bonden hadden voorgesteld om een kort contract af te spreken, zeven maanden, met een looptijd tot 1 januari 2005 met een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering van 800 euro. Akzo wilde hier niet op ingaan en stelde, voor zo'n kort contract niet de beurs te willen trekken. Voor werknemers betekent dat geen enkele compensatie voor stijgende kosten en voor de afgelopen jaren gestegen ziektekosten. Een langer contract was voor de bonden ook een optie. Voorgesteld werd een contract met een looptijd tot 1 maart met een structurele loonsverhoging op 1 januari van 1,25 procent. Er is immers geen centraal akkoord over de prepensioenregeling dus kunnen vakorganisaties vanaf 1 januari 2005 weer structurele looneisen stellen. Ook hier wenste Akzo niet op in te gaan. Wel wilde het chemieconcern afspraken maken over het niet aanvullen van het tweede ziektejaar. FNV Bondgenoten voelt zich niet geroepen een dergelijke afspraak te maken omdat het kabinet het SER-voorstel over de WAO niet in zijn geheel heeft overgenomen.

Bonden en Akzo zijn al lange tijd in overleg over het pensioenfonds en de boekhoudregels. Afspraken hierover lagen in het verschiet. Akzo heeft gisteren echter laten doorschemeren dat de huidige prepensioenafspraak op 62 jaar na 2006 gevaar loopt. Voor FNV Bondgenoten betekent dit dat ook de afspraken hierover op de tocht staan. Roodhuizen: 'Voor ons zijn de afspraken over het bedrijfspensioenfonds en de boekhoudregels en de prepensioenregeling duidelijk aan elkaar gekoppeld. Wat dat betreft is het voor Akzo kiezen of delen.'

Meer informatie:
Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53755118 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478

25 mei 04 10:43