Ingezonden persbericht


Europees verbod op giftige stoffen noodzakelijk
GREENPEACE: CONSUMENTENPRODUCTEN BEVATTEN SCHADELIJKE STOFFEN

HP computers, Chanel nummer 5 en Panasonic tv's bevatten schadelijke stoffen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO-MEP in Apeldoorn uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. De milieuorganisatie liet consumentenproducten testen op ftalaten, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, alkylfenolen en organotinverbindingen. Kenmerk van deze stoffen is dat ze moeilijk afbreken in het milieu en in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. De afgelopen maanden heeft de milieuorganisatie gesprekken gevoerd met producenten van consumentenartikelen en hen gevraagd informatie te verstrekken over hun producten. De komende jaren wordt de website uitgebreid met nieuwe informatie. De milieuorganisatie zal de door de bedrijven gegeven informatie steekproefsgewijs onderzoeken. Greenpeace wil dat producenten van consumentenartikelen overstappen op schone alternatieven. De onderzoeksresultaten staan samen met de informatie van de bedrijven op de website van Greenpeace Nederland.

De aangetoonde stoffen zitten in producten die consumenten dagelijks gebruiken en belanden zowel tijdens de productie, het gebruik en de afvalfase in het milieu. De stoffen verspreiden zich over de hele wereld en zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Onderzoekers vonden de schadelijke stoffen terug in sediment, schelpdieren, visdiefjes, walvissen en ijsberen. Een van de stoffen leidde tot geslachtsverandering bij krokodillen. Nederlandse bedrijven dragen ook hun steentje bij aan deze vervuiling: alle vijf onderzochte stofgroepen worden in ons land geproduceerd.

Vorige maand werd door medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Groningen in opdracht van Greenpeace bij ruim tachtig mensen bloed afgenomen voor een onderzoek naar giftige stoffen bij mensen. Daarnaast verleenden Tweede Kamerleden Wouter Bos (PvdA) en Krista van Velzen (SP) hun medewerking aan dit onderzoek. Ook bij Europarlementariërs en lijsttrekkers Jules Maaten (VVD), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jens van der Vorm-de Rijke (LPF) is bloed afgenomen. Het is niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek doet naar deze stoffen. Eerder werden ze aangetoond in regenwater, huisstof en Disney-kinderkleding.

De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuw chemicaliënbeleid. Greenpeace wil dat in Europa de productie en toepassing van giftige stoffen verboden wordt. De milieuorganisatie is samen met de Consumentenbond, de FNV, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, Wereld natuurfonds, Women in Europe for a common future en Stichting Reinwater een handtekeningenactie gestart: eis een lichaam zonder gif. Er zijn speciale ansichtkaarten gericht aan Staatssecretaris Van Geel van Milieu, waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. Ook via de Greenpeace-website kunnen mensen meedoen aan de actie.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Greenpeace wil dat Van Geel zich inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen en de afspraak dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen of toepassingen bestaan al alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat voordat de stoffen op de markt gebracht mogen worden, bewezen is dat stoffen daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe). Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen met deze wettelijke maatregelen kan een eind gemaakt worden aan deze onnodige vervuiling van het milieu.

De onderzoeksresultaten staan op www.lichaamzondergif.nl Kijk ook op www.greenpeace.nl voor meer informatie over giftige stoffen. Daar zijn tevens de genoemde rapporten en onderzoeken te downloaden.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.