Ingezonden persbericht

Blijft maandagmarkt Roosendaal bestaan

ROOSENDAAL, 20040525 -- Zal maandagmarkt Roosendaal blijven bestaan?? Maandagavond hebben de marktkooplieden van de maandagmarkt in Roosendaal zichzelf deze vraag gesteld omdat zij nog steeds geen uitsluitsel hebben waar zij moeten blijven tijdens de bouwwerkzaamheden. Wil de weekmarkt gedurende de bouwwerkzaamheden overleven, dus na de bouw komt er weer een volledige markt terug, dan zal er gezorgd moeten worden voor een locatie waar de markt in zijn geheel geplaatst kan worden.


Zo'n 3 jaar geleden is de gemeente voor het eerst rond de tafel gaan zitten met vertegenwoordigers van de marktkooplieden en had men een scala van zes alternatieve locaties voorhanden. Al snel bleek dat er van deze zes locaties nog maar twee locaties overbleven, die enigszins acceptabel waren.
Daaronder werd door de gemeente steeds het ven Dregtplein opgevoerd als alternatief.
Toen de kooplieden zo ver waren dat men kon leven met dit alternatief, bleek deze locatie ineens niet meer vacant.
Al snel bleek dat de gemeente geen alternatief meer had, tot het moment dat de gemeente het Emiel van Loonpark aanbood als alternatief.
Vol goede moed werd hiermee aan de gang gegaan tot het moment dat het college ook dit alternatief weer introk.
De belofte van Wethouder Pelle dat hij met alle marktkooplieden zou communiceren werd steeds weer uitgesteld en dat was de reden dat de kooplieden zelf het initiatief hebben genomen tot het uitschrijven van een bijeenkomst.
Onder auspiciën van de Centrale Vereniging Ambulante Handel, de grootste landelijke branchevereniging op dit gebied, werden afgelopen maandag diverse opties doorgenomen en werd ook bezien wat de consequenties kunnen zijn van alle plannen zonder alternatieven.
Waar de kooplieden van doordrongen zijn, is het feit dat de markt alleen overlevingskansen heeft als tijdens de bouwwerkzaamheden een locatie gevonden wordt waar men aaneengesloten kan staan.
Ervaringen in andere steden hebben aangetoond dat het uiteen trekken van de weekmarkt vaak de doodsteek is en dat na terugkomst van de markt de animo van het publiek om de markt te bezoeken sterk afneemt omdat het aanbod door het wegvallen van veel kooplieden niet interessant meer is voor het publiek.
De kooplieden zullen op korte termijn met de gemeente twee alternatieven bespreken waarbij zij allerlei concessies willen doen om de markt te behouden.
Lukt dit niet dan zal het slecht gesteld zijn met de binnenstad van Roosendaal. Dan worden miljoenen gepompt in een prestigieus project zoals de parkeergarage Nieuwe Markt en zal aan de andere kant de grote trekpleister voor de regio , de weekmarkt, om zeep geholpen zijn.
Ook zullen de inwoners van Roosendaal verstoken blijven van een goed doordacht aanbod op de markt want de kooplieden zullen dan hun heil zoeken op ander markten.




Ingezonden persbericht