Gemeente Oirschot



College stelt plan van aanpak Kanaalzone vast

Sinds de gemeenteraad vorig jaar juni het Model 2003 vaststelde, was het een tijdje stil omtrent de Kanaalzone. Dat betekent niet dat er ook niks gebeurd is; integendeel! In maart van dit jaar stelde het college het plan van aanpak voor de uitvoering van de Kanaalzone vast. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet in de uitvoering van dat plan. In dit artikel willen wij u even kort bijpraten over de stand van zaken.

Na het raadsbesluit van juni vorig jaar om het Model 2003 ten uitvoer te brengen, heeft het college opdracht gegeven aan bureau DHV om een plan van aanpak op te stellen. De hoofddoelstelling die DHV daarbij als uitgangspunt heeft genomen, is het uitvoeren van de Kanaalzone conform het Model 2003. Daarbij moet samengewerkt worden met alle convenantpartners, en natuurlijk moet het plan financieel haalbaar blijven. Een goede communicatie met alle betrokkenen is belangrijk, en
- last but not least - er moet voortvarend aan de slag gegaan worden.

Het plan van aanpak is inmiddels door het college vastgesteld. Er kan dus een start gemaakt worden met de uitvoering daarvan. De eerste stap in die uitvoering is het maken van een risicoanalyse. Aan zo'n omvangrijk plan zijn immers nogal wat financiële factoren verbonden. Zo moet er grond verworven en verkocht worden en is er sprake van verplaatsings- en inrichtingskosten. Het is belangrijk om die financiële risicofactoren vooraf zo goed mogelijk in kaart te brengen en waar mogelijk te minimaliseren.

Na de risicoanalyse moeten er nog een paar belangrijke stappen genomen worden, voordat de eerste schop de grond in kan. Zo moet het bestemmingsplan op orde gemaakt worden, de gronden daadwerkelijk verworven of aangekocht worden en er moeten contracten gesloten worden met de diverse partijen. Pas als alle overeenkomsten gesloten zijn en als het bestemmingsplan vastgesteld is, kan er daadwerkelijk begonnen worden met de uitvoering. Wanneer dat precies zal zijn, valt moeilijk te zeggen; onderhandelingen zijn immers niet vooraf voorspelbaar. Maar als er geen rare dingen gebeuren, zal er in 2005 gestart kunnen worden met de uitvoering van onderdelen van het plan. Wat overigens niet wil zeggen dat in 2005 het héle plan Kanaalzone gereed zal zijn!

Zoals gezegd: we vinden het belangrijk om goed te communiceren over de uitvoering van de Kanaalzone. Daarom staat er op de website van de gemeente een speciale rubriek over dit plan. Hierop zal steeds de laatste informatie te vinden zijn. Interesse? Kijk eens op deze website onder het kopje Plannen en Projecten.