Politie Groningen

Persberichten dinsdag 25 mei 2004

provincie Groningen, 25-05-2004 -

Groningen: alcomobilist aangehouden
De politie heeft maandagnacht in de Hoekstraat een 27-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Stadjer in zijn auto rijden, terwijl een achterlicht defect was. De man werd vervolgens gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de Stadjer 1 promille alcohol in zijn bloed had. Bij navraag bleek dat de man zijn rijbewijs was ingevorderd. Hij werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer onder invloed
Op de Bedumerweg heeft de politie maandagnacht 43-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De automobilist werd in zijn auto gecontroleerd. Een blaastest op straat wees uit dat hij alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Hij werd gehoord en mocht daarna met een rijverbod van vijf uren het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Hoogezand: kluisdief aangehouden
Bij een woning aan de Schorpioen in Hoogezand heeft de politie maandagnacht een 26-jarige man uit die plaats aangehouden. De man wordt ervan verdacht samen met een andere verdachte te hebben ingebroken in een bakkerij aan de Sluiskade in Hoogezand. Getuigen zagen de inbraak en meldden de politie dat twee mannen een ruit hadden ingegooid en het pand met een zwaar voorwerp verlieten. De verdachten vertrokken in een auto die enige tijd na de inbraak door de politie aan Schorpioen werd aangetroffen. Bij de auto stonden twee mannen die er bij het zien van de politieauto vandoor gingen. In de tuin van de woning van de eigenaar van de auto werd de verdachte aangetroffen en aangehouden. De twee verdachte kon niet worden achterhaald. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan. In de auto troffen agenten een kluis aan. Die bleek uit de bakkerij te zijn gestolen. In bosschages nabij de auto werd een computerkast aangetroffen. Bij onderzoek bleek die maandagnacht bij een inbraak in een school aan de Erasmusweg in Hoogezand te zijn ontvreemd. Onderzocht wordt of de aangehouden man en zijn kompaan ook debet zijn aan die inbraak. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Stadskanaal: dronken man vernielt autoruit
De politie heeft maandagavond aan het Europaplein in Stadskanaal een 21-jarige man uit Stadskanaal aangehouden. De vernielde aan het Lilienthalplein in Stadskanaal een ruit van een auto. Hij werd daarbij gezien door de eigenaar van de auto en ging er vandoor. De eigenaar achtervolgde de verdachte en kreeg hem aan het Europaplein te pakken. Daar droeg hij de man over aan de inmiddels gewaarschuwde politie. De verdachte, die merkbaar onder invloed van alcohol verkeerde, is ingesloten. Hij bleek aan het Lilienthalplein ook nog over het dak van een andere auto te zijn gelopen. Dat leverde geen zichtbare schade op.

Meeden: kledingdief aangehouden
Een 53-jarige man uit Oude Pekela is maandagavond door de politie aangehouden aan de Emergoweg in Westerlee. De man wordt ervan verdacht een zestal zakken met kleding te hebben gestolen uit een kledingcontainer van het Leger des Heils aan de Hereweg in Meeden. Voorbijgangers zagen de diefstal en meldden dit bij de politie. Agenten troffen een openstaande container aan. Bij onderzoek in de omgeving kon de verdachte op basis van het signalement worden aangehouden. De man vervoerde vijf zakken gestolen kleding in het aanhangwagentje van zijn scooter. Een zesde zak was hij onderweg verloren. Die werd door de politiemensen gevonden. De verdachte is na het afleggen van een verklaring heengezonden. De kleding wordt wederom ter beschikking van het Leger de Heils gesteld.

Stadskanaal: dronken automobilist aangehouden
Wegens rijden onder invloed heeft de politie maandagavond aan de Hoofdstraat in Stadskanaal een 42-jarige automobilist uit Valthermond aangehouden. De man bestuurde een bestelauto en bleek bij een controle door de politie onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 2.2 promille alcohol werd gemeten. Daar bleek ook dat de verdacht de rijbevoegdheid was ontzegd. De man is va verhoor heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur opgelegd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en rijden gedurende de periode van een ontzegging.

Zuidbroek/Veendam: xtc en hennep aangetroffen; mannen aangehouden Naar aanleiding van een anonieme tip over een op handen zijnd transport van XTC en hennep. heeft de politie maandagmiddag drie mannen uit Veendam, in de leeftijd van 23, 30 en 36 jaar aangehouden. Bij het ingestelde onderzoek werd in bedrijfspand aan de Beneluxweg in Zuidbroek een partij xtc-pillen (1000), ruim 5 kilo hash en een kleine hoeveelheid henneptoppen aangetroffen. De eigenaar van het bedrijf, een 36-jarige Veendammer werd in het pand aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Naar aanleiding van de drugsvondst werd in de woning van de verdachte in Veendam een onderzoek ingesteld. Daar werd niets bijzonders aangetroffen. Op basis van de tip werd tevens een onderzoek ingesteld in woningen aan het Boven Oosterdiep en het Beneden Verlaat in Veendam. Bij het onderzoek in het eerste pand werden voorbereidingen voor het opzetten van een hennepkwekerij vastgesteld. De bewoner, een 30-jarige man, is aangehouden. Hij werd na verhoor en het afleggen van een verklaring heengezonden. In het tweede pand trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aan waarvoor de stroom illegale werd afgetapt. Er werden 500 hennepplanten alsmede de gebruikelijke apparatuur in beslag genomen en in overleg met de Officier van Justitie onmiddellijk vernietigd. De bewoner van dit pand, een 23-jarige Veendammer, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de handel en wandel van de verdachten.

Startenhuizen: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding Op de Eemshavenweg (N46) nabij Startenhuizen heeft de politie maandagavond het rijbewijs van een 22-jarige man uit Groningen ingevorderd. De man reed met hoge snelheid in zijn auto in de richting van Groningen. Zijn snelheid werd door een passerende
politiepatrouille gemeten en vastgesteld op 180 km per uur. Kort voor Groningen kon de verdachte worden staande gehouden. Hij kreeg een bekeuring voor te hard rijden en moest zijn rijbewijs bij de politie achterlaten.

Niebert: vrachtautos botsen; bestuurster gewond
Bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 ter hoogte van Niebert is maandagmiddag een 53-jarige vrouw uit het Duitse Philipstahl gewond geraakt. De vrouw bestuurde een vrachtauto van een circus waarin zij twee ponys en twee lamas vervoerde. De vrachtauto reed met een snelheid van ruim 60 km per uur en werd van achteren aangereden door een trekker-opleggercombinatie, bestuurd door een 23-jarige man uit Den Haag. De circusauto botste tegen een vangrail, draaide 180 graden en kantelde. De vier dieren konden ongedeerd uit de auto komen en zijn later door een vrachtauto van de bereden politie overgebracht naar Leeuwarden waar het circus een voorstelling gaf. De bestuurster is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Haar letsel bleek mee te vallen. Beide vrachtwagens zijn door een berger afgevoerd. Het door de aanrijding beschadigde wegdek is door Rijkswaterstaat hersteld. De noordelijke rijbaan van de A7 is bijna vier uur voor het verkeer afgesloten geweest. Het verkeer is via de parkeerplaats Oude Riet en de afrit Boerakker omgeleid.

Delfzijl: mannen aangehouden
De politie heeft maandagavond in de Bastionstraat in Delfzijl een 17-jarige man en een 13-jarige jongen, beiden uit Delfzijl aangehouden. De 17-jarige man reed op een snorfiets over Kuilsburg en ging er bij het zien van een politieauto vandoor. Agenten stelden een onderzoek in en troffen de verachte lopend aan in de Bastionstraat. Hij werd staande gehouden maar weigerde te blijven staan. De man ging er vandoor maar kon na een korte achtervolging te voet weer worden aangehouden. De man verzette zich tegen de aanhouding maar kon worden overmeesterd. Hij werd geboeid afgevoerd. Tijdens de worsteling schold de 13-jarige verdachte de agenten uit. Hij werd aangehouden voor belediging en ook meegenomen naar het bureau. Beide verdachten zijn na verhoor heengezonden. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt voor respectievelijk niet voldoen aan een politiebevel en verzet tegen de aanhouding en belediging.

Winschoten: hennepkwekerij
Naar aanleiding van een op basis van een anonieme tip ingesteld onderzoek troffen politiemensen maandagmorgen in een loods van een garagebedrijf aan de P. van Dijkstraat in Winschoten twee in werking zijnde hennepkwekerijen aan. In totaal werden 1200 hennepplanten met bijbehorende kweekapparatuur door de politie in beslag genomen. Tegen de bedrijfseigenaar, een 44-jarige Winschoter, is proces-verbaal opgemaakt. Na overleg met de Officier van Justitie zijn hennep en apparatuur vernietigd.