KNWV

24/5/2004
JEUGDZEILEN - ZWAAR ONK VOOR 520 JEUGDZEILERS

Workum, 24 mei 2004 - De Open Nederlandse Kampioenschappen Optimist, Splash en Flash 2004, leverden een zware en spannende competitie op voor de 520 deelnemers. Op Hemelvaartsdag 20 mei startten in Workum 304 jeugdzeilers in de Optimist klasse, 166 in de Splash en 50 in de Flash. Na 8-9 gevaren races gingen de titels op zondag 23 mei naar respectievelijk de Sloveen Nik Pletikos, de Nederlanders Hielke Dijkstra en Joep van Doodewaard.

Gedurende het evenement varieerde de windkracht van drie tot zes bij een korte golfslag. De hoosblikken kwamen dus regelmatig van pas. Op zaterdag trok een bui met vlagen tot windkracht acht over het
IJsselmeer, waardoor veel boten in de tweede race plat gingen. Voorzitter van de Splash Flash Klasse Organisatie Nederland, Evert van der Poel: "Ze sloegen met bosjes tegelijk om. De wedstrijdleiding liet de race doorgaan om de kinderen in elk geval binnen de baan te houden. Degenen die nog voor de wind moesten, hadden het erg zwaar. Je kwam ogen te kort om iedereen in de gaten te houden, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. Mijn complimenten aan de zeilers, want die hebben het fantastisch gedaan." Door deze stormachtige wind, viel de laatste dagrace voor de Splash en Flash uit. Bij de Optimisten staakte de wedstrijdleiding de laatste twee wedstrijden. Voorzitter van Optimist Club Nederland, Robert van Notten: "Het was
bewonderingwaardig om te zien hoe behendig de kinderen in de storm terugzeilden". De kampioenschappen kregen ook olympische aandacht. Mark Neeleman (Star) was erbij om te genieten van de wedstrijden van zoon Guus. Sven Coster (470) kwam op donderdag en vrijdag langs.

Optimist: Nik Pletikos herovert titel
De competitie bij de Optimisten bleef tot en met de laatste race spannend. Na zaterdag werd het deelnemersveld opgesplitst in vier groepen: Gold, Silver, Bronze en Emerald. De strijd om de
eindoverwinning ging tussen de Polen, een Duitser en een Sloveen. Het was uiteindelijk de Sloveen Nik Pletikos die net als in 2002 de titel won. De Pool Hanke Mateusz werd tweede, gevolgd door de Duitser Jonas Mueller. Beste Nederlander was Gijs Pelt op plaats 9. De eerste zes wedstrijden telden voor de Nederlandse deelnemers mee in de selectie van het definitieve EK en WK team. Van Notten: "Doordat we nu meer wind hadden dan in het voorseizoen, verschenen er ook andere namen bovenaan de lijst. Daardoor werd de selectie ineens erg spannend." De gegadigden moeten voor woensdagavond 26 mei 2004 laten weten of ze meegaan.

Splash en Flash: Ongekend spannend
Ondank de eindexamens verschenen er toch nog 220 Splash en Flash zeilers aan de startlijn. De finale in de Splash vond plaats in de Gold, Silver en Bronze fleet. Na de twee races van zaterdag waren er vijf potentiële winnaars, dus de spanning was hoog. Pas in de
allerlaatste wedstrijd kon Hielke Dijkstra de overwinning naar zich toetrekken. In de Optimist maakte hij deel uit van de kernploeg en nu in zijn tweede seizoen Splash wint hij al de nationale titel. Hij eindigde met een gelijk aantal punten als nummer twee Rinse Ubbink, maar Dijkstra's serie was beter. Mark Bonsink eindigde als derde. De Engelse Splash kampioen David Jessop was met zijn zesde plek de beste buitenlandse deelnemer. Beatrijs Verhoeven verdient op een heel ander vlak een beloning. Zij was op vrijdag zo koelbloedig om tijdens de race direct in het water te springen om een medezeiler te redden. Deze was na een klap van de giek bewusteloos van zijn boot gevallen. Bij de Flash wijzigde het eindklassement op de laatste dag volledig. De winnaar Joep van Doodewaard is bezig met zijn eerste seizoen in de Flash en mag zich nu al Nederlands Kampioen noemen. Ook hij eindigde met het gelijke aantal punten als nummer twee Auke van der Werf. Erik Albers volgde met slechts drie punten op de derde plaats.

Prijsuitreiking
Op zondag 23 mei 2004 volgde de traditionele huldiging van de
kersverse kampioenen: een rondrit in een open sjees getrokken door een Fries paard en daarna een onvrijwillige duik in het IJsselmeer. Albert Velsink, bestuurslid van het Watersportverbond, reikte de bekers uit. Van Notten: "Als organisatie kijken we terug op een geslaagd
evenement. De reacties waren enthousiast, de zeilcondities waren schitterend en ondanks de storm van zaterdag is alles fantastische gegaan. Waarvoor ook een groot compliment aan het wedstrijdcomité op zijn plaats is. Het walprogramma sloeg eveneens goed aan."

De ONK Optimist, Splash en Flash worden mogelijk gemaakt door Delta Lloyd, Randstad, Donkervoort Assurantiën, de provincie Friesland en de vele vrijwilligers.