KPMG


Softwarebedrijven lopen aanzienlijke licentie-inkomsten mis

25 mei 2004

Nederlandse softwarebedrijven die hun eigendommen in licentie geven aan andere bedrijven, lopen aanzienlijke inkomsten mis omdat zij nauwelijks zicht hebben op het gebruik van de software en zij de vergoeding in veel gevallen aan de licentienemer overlaten.

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat veel afnemers zich niet aan de overeenkomst met de licentiegever houden en dat 70% van de vergoedingen die zij aan de eigenaar betalen onvolledig is. De licentiehouder loopt hierdoor jaarlijks gemiddeld 1 miljoen euro mis. Een beperkt aantal software & services bedrijven blijkt gebruik te maken van compliance reviews om het gebruik van de software door de licentienemer vast te stellen. Ook externe bureaus worden hierbij nauwelijks ingeschakeld.

Bij veel softwarebedrijven die hun producten beschikbaar stellen aan andere partijen is de opgave van de afnemer bepalend voor de hoogte van de vergoeding, constateert Bob Crouwel van KPMG Intellectual Property Services. De totale omvang van de inkomsten die gebaseerd zijn op zelfrapportages door derden wordt momenteel wereldwijd geschat op zon 300 miljard dollar en zal alleen maar toenemen omdat bedrijven op steeds grotere schaal kernactiviteiten van derden betrekken of aan derden beschikbaar stellen. Het belang van licentie-inkomsten voor de bedrijven zal dan ook alleen maar toenemen. De bedrijven vinden het in het algemeen lastig om de betaling van het gebruik van hun eigendommen goed te regelen en zijn dus overgeleverd aan de goede wil en de kwaliteit van de controles door de licentienemer. Overigens vindt de onderbetaling in het algemeen niet bewust plaats, maar is het een gevolg van complexe afspraken tussen eigenaar en gebruiker.

Uit het onderzoek blijkt dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de licentie-inkomsten veelal slecht geregeld is en vaak ver van huis plaatsvindt. Crouwel: Bij veel bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de verkoop van software, wordt de registratie van de inkomsten verzorgd door het moederbedrijf in het buitenland of door een centraal, Europees verkoopkantoor. Daarnaast ontbreekt bij de bedrijven in het algemeen het inzicht waar de verantwoordelijkheid binnen de onderneming hiervoor precies ligt.

Met de toegenomen aandacht voor corporate governance en compliance komt de controle op softwarelicenties echter wel in een ander daglicht te staan. De softwarebedrijven worden veel kritischer en realiseren zich in toenemende mate wat de risicos van deze inkomstenderving zijn en hoe deze beheerst kunnen worden. Bedrijven zullen in toenemende mate instrumenten gaan inzetten om te komen tot een beter beheer van hun licenties en meer controle te krijgen op hun inkomsten. Bedrijven zullen steeds vaker compliance reviews inzetten naar het gedrag van hun klanten om de inkomsten uit licenties veilig te stellen. De bedrijven zullen zich daarbij veel zakelijker en juridischer gaan opstellen. Nu blijft controle doorgaans achterwege en vindt bij het in gebreke blijven vaak een minnelijke schikking plaats.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039