EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

TASKFORCE VRAAGT EXTRA INZET VOOR A27

Samenwerking bedrijfsleven, provincies en gemeenten reageert op Nota Ruimte

Vandaag is de publiek-private samenwerking van start gegaan die meer aandacht vraagt voor de snelweg A27. De partijen werken samen in de Taskforce A27. Het is een uniek, gezamenlijk project van het bedrijfsleven, provincies en gemeenten. De Taskforce bestaat uit bestuurders van EVO en Transport en Logistiek Nederland, BZW, VNO-NCW Midden, VNO-NCW West, Kamers van Koophandel, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zuid-Holland, Almere, Breda, Gorinchem, Houten en Oosterhout.

De files op de A27 vormen een belangrijke bron van ergernis voor automobilisten en vervoerders. Vijf knelpunten langs de A27 komen voor in de nationale file top 50. De grootste bottleneck in het gebied is de Merwedebrug bij Gorinchem, waar de auto's al jarenlang elke dag stilstaan. De stilstand op de snelweg levert veel economische schade op voor bedrijfsleven en burgers. In de directe nabijheid van de snelweg wonen meer dan één miljoen Nederlanders.

De A27 heeft een belangrijke lokale en regionale functie, maar is ook een internationale as voor het goederenvervoer van Amsterdam naar Parijs. De A27 is een belangrijke hoofdverbindingsas tussen de stedelijke netwerken Brabantstad en Randstad Holland. Beide regio´s zijn de meest belangrijke economische groeicentra volgens de Nota Ruimte. Een snelweg die het midden van Nederland doorsnijdt en door maar liefst vijf provincies loopt.

De Taskforce is tevreden met het feit dat het kabinet de A27 heeft opgenomen als hoofdverbindingsas in de Nota Ruimte. Het belang van de A27 wordt daarmee erkend. Erkenning is stap één, stap twee zou prioritering in de Nota Mobiliteit moeten zijn. Volgens eerdere ramingen zou een duurzame oplossing tussen de knooppunten Hooipolder en Everdingen tussen de 0,5 en 1 miljard euro gaan kosten. Bij een duurzame oplossing hoort een moderne vervanger voor de brug bij Gorinchem. Publiek en private partners zien graag de verdere uitwerking van initiatieven, zoals de "Dubbeldekker", een brug met twee verdiepingen.

Noot voor reactie,