Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Vergunningen bloembollenkwekers door Raad van State aangescherpt

Zaandam, 24 mei 2004 - De vergunningen die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vorig jaar aan bloembollenkwekers in het Noord-Hollandse bloembollengebied verleende, moeten scherper. Dat heeft de Raad van State uitgesproken in een beroep dat was ingesteld door de Milieufederatie Noord-Holland

Door de uitspraak van de Raad van State zijn de telers voortaan verplicht om bij het verspuiten van bestrijdingsmiddelen gebruik te maken van adviessystemen voor het bestrijden van plantenziekten. De adviezen moeten worden opgevolgd zodat kan worden volstaan met minder bestrijdingsmiddelen. De telers moeten ook de officiële bemestingsadviezen van het onderzoeksinstituut voor bloembollen opvolgen, zodat er minder stikstof en fosfaten in het slootwater komen.

Het Hoogheemraadschap had aanvankelijk onduidelijke en dus ruime uitzonderingsbepalingen aan de maatregelen verbonden. Deze ontsnappingsclausules maakten de maatregelen volgens de Milieufederatie Noord-Holland vrijblijvend en krachteloos. De Raad van State heeft nu de uitzonderingsbepalingen geschrapt.

De vergunningen waren opgesteld om de ernstige verontreiniging van sloten in het bollengebied terug te dringen. Het Hoogheemraadschap moet nu binnen drie maanden voor de drie bedrijven waarvoor het beroep was ingesteld, verbeterde vergunningen opstellen. Op termijn zullen alle vergunningen die door het Hoogheemraadschap zijn verleend, moeten worden verbeterd.

De Milieufederatie Noord-Holland verwacht niet dat de aangescherpte vergunningen goed genoeg zijn om de sloten in het bollengebied snel schoon te krijgen. Haar pleidooi bij de Raad van State om in de vergunningen taakstellingen of resultaatverplichtingen op te nemen voor de waterkwaliteit in de sloten, haalde het niet.

Voor meer informatie (