Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 25 mei 2004

Zeggenschap voor woonconsument en visie op stedelijk plan doorslaggevend

Gemeente Purmerend selecteert AM Wonen voor verdere ontwikkeling Weidevenne

De gemeente Purmerend heeft AM Wonen geselecteerd voor de ontwikkeling van 257 koop- en huurwoningen in Weidevenne, een grootschalig uitbreidingsgebied ten zuidwesten van de stad. Voor de sociale huurwoningen is woningcorporatie Wooncompagnie geselecteerd. De visie van AM Wonen op de ontwikkeling van een stedelijk plan en het betrekken van de consument bij het ontwerpen van zijn woon- en leefomgeving waren doorslaggevend in de keuze van de gemeente na een selectie uit dertien partijen. Het gaat om een investering van 34 miljoen voor de 153 koopwoningen.

Het uitbreidingsgebied Weidevenne ligt ten westen van het Noordhollands Kanaal. In totaal komen hier 6.800 woningen. Met de realisatie van het gebied is gestart in 1996. Weidevenne is opgedeeld in vier kwadranten. De 257 koop- en huurwoningen bevinden zich in kwadrant Europa (het vierde en laatste kwadrant). 106 Woningen maken deel uit van het gebied 'Tuindorp', dat een ruim en groen karakter zal krijgen. De ontwikkeling van de overige 151 woningen is stedelijker van opzet. In Tuindorp zijn 57 huurwoningen in het programma opgenomen. Het stedelijke blok bevat 47 huurwoningen. Volgens de huidige planning start de verkoop van de 106 woningen in Tuindorp medio 2005. De 47 koopwoningen uit het tweede deelplan komen naar verwachting in 2006 op de markt .

Selectie
De gemeente Purmerend benaderde voor de prijsvraag Weidevenne dertien partijen voor de preselectie. Daaropvolgend nodigde Purmerend vier bedrijven uit een visie te presenteren op het voorgestelde plan van de gemeente. Met name de visie op de ontwikkeling van een stedelijk blok, de samenwerking met woningcorporaties en het betrekken van de consument bij het ontwerpen van zijn woon- en leefomgeving (Wonen op Maat) werden belangrijk geacht. AM Wonen gaf hieraan volgens de gemeente de beste invulling. Voor de huurwoningen selecteerde de gemeente uit acht corporaties Wooncompagnie.

Prijzen
De huurwoningen bevinden zich in het goedkope en middeldure segment. De verkoopprijzen van de woningen beginnen bij 140.000 voor de starterswoningen. Circa 75 woningen worden gerealiseerd

in het middeldure segment (tussen 160.000 en 180.000). Het plan bevat daarnaast met name twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen in het dure segment. De verkoopprijzen voor deze woningen zullen tussen de 300.000 en 400.000 komen te liggen.

Profiel AM
AM NV (Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.
AM Wonen is in Nederland vanuit acht regionale vestigingen actief als (gebieds-) ontwikkelaar op zowel groot- als kleinschalige uitbreidingslocaties, functieveranderingslocaties en in stedelijke herstructureringsgebieden. In de regio Noord-Holland is AM Wonen betrokken bij diverse ontwikkelingen in onder meer Amsterdam, Hilversum, Ouderkerk aan de Amstel, Haarlem, Haarlemmermeer, Beverwijk/Heemskerk en Bloemendaal. In Purmerend is AM tevens betrokken bij de ontwikkeling van het Wagenweggebied.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht