De Unie


GH BW - Voor de zomer aanvang CAO-onderhandelingen

25 mei 2004 - Begin februari berichtten wij u over de stand van zaken rondom de CAO. Toen was onze boodschap dat de bestaande onduidelijkheid rondom het op centraal niveau gesloten Najaarsakkoord weinig redenen bood om al te gaan onderhandelen over uw CAO.

Nu ruim 3 maanden verder moeten we constateren dat we daar goed aan hebben gedaan. Want ook nu zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden. Zie het Voorjaarsoverleg, waarover u de afgelopen dagen in de kranten heeft kunnen lezen. De recente speciale uitgave van Unie Magazine geeft u onze nuchtere kijk op de Haagse bluf van het kabinet. Ondertussen zijn we binnen uw branche wel met de werkgevers in gesprek. Dat zijn tot op heden vooral informele besprekingen geweest om af te tasten wat we willen en moeten gaan afspreken. Woensdag jl. was zon bespreking. Daarin hebben we een beeld gekregen van de ideeën van werkgeverszijde. Ondertussen hebben we ook onze eigen concept CAO-voorstellen ontwikkeld. Eind juni starten de CAO-onderhandelingen.

Werkgevers willen een CAO voor 2 jaar.

* Werkgevers hebben ons zelfs al een voorstellenbrief toegezonden. Daarin staan een aantal opmerkelijke voorstellen. Samengevat luiden de wergeversvoorstellen:

* Een CAO t/m 31 januari 2006, dus voor 24 maanden.
* Geen structurele verhogingen.

* Budget neutrale verwerking van de overhevelingstoeslag in het pensioengevende inkomen.

* Pensioenpremies niet verhogen en minimum uittredingsleeftijd verhogen naar 62 jaar.

* Eerste ziektejaar volledig doorbetalen en tweede ziektejaar 70%.
* Geen aanvulling geven op WAO-uitkering.
* Invoering twee wachtdagen voor terugdringen kort verzuim.
* Verruimen van de dagspiegel voor het kunnen opnemen van de avondservice in normaal werkpatroon.

* Dagspiegel vaststellen op: 07.00 tot 22.00 uur.

Concept CAO-voorstellen De Unie
Als bijlage kunt u onze concept CAO-wijzigingsvoorstellen inzien en downloaden. Wij vragen u om uw reactie en goedkeuring van bijgevoegde concept CAO-voorstellen?

Uw reactie en antwoord hebben wij graag uiterlijk op vrijdag 4 juni 2004 in ons bezit. Dit kan per e-mail (groothandel@unie.nl) of per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg).

Hoe verder?
Na de ontvangst van uw reacties hebben wij een overleg met onze leden van de landelijke kadergroep. In overleg met hen worden de definitieve wijzigingsvoorstellen vastgesteld. Daarna worden de wijzigingsvoorstellen ingediend. Ook van de definitieve versie ontvangt u van ons een afschrift. Op donderdag 24 juni starten de CAO-onderhandelingen en zullen wij u - zoals gebruikelijk daarna weer informeren.

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

Downloads
GH Banden-Wielen - CAO-voorst..

dinsdag, 25 mei 2004