Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Universiteit Leiden erkent: BSA werkt niet

Utrecht 25 mei 2004 - De Universiteit Leiden bevestigt in haar zojuist verschenen jaarverslag over 2003 wat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) al dacht: Het negatief bindend studieadvies (BSA) werkt niet. Het BSA werd door de universiteit ingevoerd om het studierendement te verbeteren. Zes jaar na invoering, blijkt het rendement echter licht gedaald. Zelfselectie van studenten blijkt wél goed te werken.

Het aantal studenten dat binnen 6 jaar een studie afrondde lag, bij invoering van het BSA in 1997, op 40%. In 2003 daalde dit percentage tot 39%, zo blijkt uit het universitair jaarverslag over 2003. Het BSA werkt niet. De LSVb is blij dat universitaire bestuurders in Leiden tot dit inzicht zijn gekomen. Een niet-bindend studieadvies - zelfselectie dus - blijkt wél te werken. Meer dan 80% van de studenten die een niet-bindend negatief studieadvies kregen, wachtte een bindend advies niet af en stapte over naar een andere studie.

De Universiteit Leiden heeft zelf geen verklaring voor het uitblijven van de rendementsverbetering. De universiteit stelt slechts dat het gaat om een "gecompliceerd probleem, omdat de oorzaak van studievertraging, omzwaaien en studieuitval niet eenduidig is". Voor de LSVb komt deze conclusie niet als een verrassing. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Als je de rendementen wilt verhogen moet je het onderwijsproces zelf verbeteren: studenten goed voorlichten, onderwijskwaliteit verbeteren en goede studiebegeleiding aanbieden."

Van Eijk: "Als dwingende selectie tijdens de studie het rendement al niet verbetert, dan valt van bindende selectie aan de poort helemaal geen heil te verwachten." Onderwijsdeskundigen zijn het er over eens dat de voorspellende waarde van selectie aan de poort gering is. Van Eijk: "Studenten kunnen zélf de beste studiekeuze maken. Instellingen kunnen zich dus beter richten op het faciliteren van die keuze. Ik hoop dat de Universiteit Leiden dit ook inziet."



Landelijke Studenten Vakbond