Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 mei 2004


Donner schandalig laks bij tbs ers die wegblijven na proefverlof


PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen is witheet op minister Donner: Er wordt schandalig laks gereageerd op tbs ers die ongeoorloofd afwezig zijn. Als levensgevaarlijke geestelijk gestoorden niet terugkeren van proefverlof, doet Justitie niks. Morgen moet minister Donner zich hierover in de Tweede Kamer verantwoorden. Als hij geen goede verklaring heeft, moet hij wegwezen. Wolfsen vindt bovendien dat tbs ers met een gewelddadige of pedoseksuele achtergrond niet op proefverlof mogen.


Vanmorgen werd het 13-jarige meisje Wei Wei Hu uit Eibergen bevrijd, nadat ze door een tbs er die wegbleef na zijn proefverlof was gegijzeld en misbruikt. Wolfsen: Al op 11 mei is deze tbs er niet van proefverlof teruggekeerd. Waarom is in de tussentijd niet het hele Justitieapparaat in touw geweest om zo n levensgevaarlijke gek weer achter slot en grendel te krijgen? Ik heb hierover al twee keer vragen gesteld, maar minister Donner heeft daar kennelijk niks mee gedaan.


Dat de Duitse politie de 13-jarige Wei Wei Hu heeft kunnen bevrijden, is een goed voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking. Maar het had niet zo ver hoeven komen als het Justitieapparaat onder leiding van minister Donner beter, allerter en assertiever had gereageerd. Wolfsen: Het erge is ook dat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt.


Het meisje uit Eibergen is niet het eerste slachtoffer. Begin vorig jaar werd de 80-jarige Piet van Harpen vermoord door een tbs er, die eveneens niet terugkwam na zijn proefverlof. Wolfsen: Weet je wat er gebeurd is, toen die man wegbleef? Politie en justitie hebben het signalement van de man op de telex gezet en dat was dat. Terwijl men wist waar hij woonde en waar zijn familie woonde - waar hij ook nog rustig op bezoek is geweest -. Niet even een telefoontje van de politie, niks! Het is schandalig.


De PvdA vindt dat door Justitie alles op alles moet worden gezet als een tbs er ongeoorloofd afwezig is. Daarnaast vindt de PvdA dat tbs ers niet op onbegeleid proefverlof mogen. Wolfsen: De samenleving mag geen risico lopen. Ik vind daarom dat tbs ers met een gewelddadige of pedoseksuele achtergrond niet op proefverlof mogen.




Partij van de Arbeid