Gemeente Westerveld

25-5-2004
Burgerjaarverslag benadrukt burgerparticipatie en dienstverlening

De gemeente Westerveld heeft deze week haar tweede burgerjaarverslag uitgebracht. Burgemeester Anne Meijer doet hierin verslag van de kwaliteit van de burgerparticipatie en de dienstverlening door de gemeente. Het burgerjaarverslag is een middel om burgers inzicht te geven in het functioneren van de gemeente.

Burgerparticipatie en dienstverlening
In zijn samenvatting geeft burgemeester Anne Meijer aan dat burgerparticipatie in Westerveld steeds meer aandacht krijgt. "Het betrekken van inwoners van de gemeente bij beleidsplannen moet als vanzelfsprekend worden beschouwd", aldus Meijer. Wel constateert hij dat dit eisen stelt aan de werkwijze van het bestuur en de ambtelijke organisatie van de gemeente. Verder merkt Meijer op dat een goede dienstverlening een speerpunt voor de komende jaren wordt. Er is inmiddels een organisatieontwikkeling in gang gezet, waarbij de dienstverlening aan de burger centraal staat.

Dualisme
Het burgerjaarverslag is een instrument dat is ontwikkeld in het kader van het dualisme, dat in 2002 is ingevoerd. Dualisme heeft als doel om de burgers meer bij het bestuur te betrekken. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat een gemeente inzicht geeft in haar functioneren. Het burgerjaarverslag is zo?n middel om meer inzicht te geven. In het verslag worden een aantal voorbeelden genoemd van beleidsontwikkelingen in Westerveld waar burgers bij betrokken worden. Over de ontwikkeling van de structuurschets in Uffelte laat Meijer een tweetal betrokkenen uit Uffelte aan het woord. Op het gebied van dienstverlening komen met name de afdelingen burgerzaken en sociale zaken uitgebreid aan de orde.


---