Inspectie voor de Gezondheidszorg



Dinsdag 25 mei 2004

ZIEKENHUIZEN GEVEN ONVOLDOENDE PRIORITEIT AAN VOORKOMEN VAN INFECTIES

Hoewel alle Nederlandse ziekenhuizen zich bewust zijn van het nut en de noodzaak om maatregelen te nemen die de overdracht van infecties tot een minimum te beperken, zijn desondanks de relevante maatregelen meestal niet genoeg verankerd in de ziekenhuisprocedures. De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt dat de aanbevelingen van het inspectierapport over infectiepreventie in ziekenhuizen uit 1996 onvoldoende zijn opgevolgd, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde inspectierapport Infectiepreventie in ziekenhuizen: Hiaat tussen kennis en gedrag. De inspectie wil dat alle ziekenhuizen vóór 15 september a.s. een plan van aanpak maken voor het infectiepreventiebeleid. Daarmee kan de inspectie volgen en beoordelen of de ziekenhuizen de veiligheid van de patiënten voldoende bewaken.

De inspectie trof over het algemeen wel een betere situatie op het gebied van infectiepreventie aan dan in 1996 het geval was. Toch is het resultaat niet bevredigend, omdat het vaak een verbetering is van "niets naar iets". Richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (www.wip.nl) zijn wel vertaald in ziekenhuisprotocollen, maar deze zijn vaak nog onvoldoende vastgelegd in de procedures binnen het ziekenhuis. Verder constateert de inspectie een tekort aan infectiepreventiedeskundigen, zoals artsenmicrobioloog en ziekenhuishygiënisten.

Steeds meer ziekenhuizen doen aan actieve surveillance van ziekenhuisinfecties, maar helaas beperkt zich dat nog vooral tot de orthopedie. De inspectie vindt dat de surveillance zich ook naar andere terreinen moet uitbreiden, omdat het voor infectiepreventiebeleid belangrijk is om inzicht te hebben in hoe en waar ziekenhuisinfecties zich voordoen, zodat gericht verbeteracties kunnen volgen.

Infecties die ontstaan tijdens een opname in een ziekenhuis kunnen grote nadelige gevolgen hebben voor patiënten. Het kan leiden tot een langere opname, blijvend letsel en zelfs tot het overlijden van patiënten. Bovendien brengt behandeling van ziekenhuisinfecties grote (directe) kosten met zich mee door medicatie en verlenging van de opnameduur, naast indirecte kosten door onder meer langere arbeidsongeschiktheid.

Klik hier om de volledige tekst van het rapport 'Infectiepreventie in ziekenhuizen. Hiaat tussen kennis en gedrag' te downloaden. Zie het origineel