Verbond van Verzekeraars

Nieuwe verzekering moeilijk verzekerbaren na afschaffing WAZ rond

MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars zijn een oplossing overeengekomen voor moeilijk verzekerbare ondernemers na afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) op 1 juli aanstaande. De moeilijk verzekerbare ondernemers zouden bij arbeidsongeschiktheid terugvallen op de Algemene Bijstandswet en eerst het eigen vermogen moeten opeten, alvorens een uitkering kan worden verkregen. Als oplossing bieden MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars nu per 1 juli een verzekering die voor elke ondernemer toegankelijk is, met een uitkering en premie die ongeveer gelijk liggen aan de WAZ.

Deze verzekering is totstandgekomen op basis van het uitgangspunt dat elke zelfstandige zich moet kunnen verzekeren tegen de huidige maximale WAZ-dekking ( 11.500,- op jaarbasis). Het Verbond van Verzekeraars adviseert zijn leden het product aan te bieden tegen een gemiddelde nettopremie gelijk aan de WAZ ( 2.200,- per jaar). MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe verzekering zelfstandigen die ook nu al moeilijk verzekerbaar zijn, een goede oplossing biedt.

Als moeilijk verzekerbaar worden beschouwd de zelfstandigen die geen polis met uitsluitingen of hoge premie kunnen of willen afsluiten. Deze oplossing garandeert dat iedere zelfstandige zich kan verzekeren binnen drie maanden na afschaffing van de WAZ en binnen drie maanden na het starten van een nieuwe onderneming. Uitgegaan wordt van een wachttijd van twee jaar na de eerste ziektedag. De uitkering wordt uitsluitend verleend voor volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. De geadviseerde nettopremie loopt uiteen van 2.000,- tot 2.500,- afhankelijk van het soort beroep dat wordt uitgeoefend. Wanneer arbeidsongeschiktheid optreedt in de eerste vijf jaar na afsluiting van de verzekering is de dekking beperkt tot maximaal vijf jaar. Als arbeidsongeschiktheid optreedt na vijf jaar, dan vindt dekking plaats tot 65 jaar. Deze verzekering heeft geen negatief effect op de premies van de overige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen.

Voor het grootste gedeelte van de ondernemers is de afschaffing van de WAZ voordelig: zij kunnen zich nu tegen betere condities en op vrijwillige basis tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. De afschaffing van de WAZ is het resultaat van een jarenlange lobby van MKB-Nederland. Voor de kleine groep zelfstandigen die zich moeilijk kunnen verzekeren, zijn MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars nu een nieuwe verzekering overeengekomen, gebaseerd op de WAZ.

Delft /Den Haag, 24 mei 2004

---