Dienstenbond CNV

Meningsverschil Sociaal Plan PinkRoccade opgelost 25-05-2004

Begin maart hebben wij u laten weten dat wij een ernstig verschil van mening hadden met uw directie over de uitleg van hoofdstuk 7 van het Sociaal Plan (verplaatsing van de arbeidsplaats). Inmiddels hebben wij nogmaals met de directie onderhandeld en zijn wij tot een, ons inziens, goede oplossing gekomen, die we u hierbij ter stemming voorleggen. Hieronder vindt u de nadere toelichting. Voor de details verwijzen we graag naar synergie. Daar is de volledige tekst van het Sociaal Plan te zien.

Wat vooraf ging
De vakbonden meenden heldere afspraken gemaakt te hebben:
* Als reistijd woning-werk minder is dan 75 minuten (ANWB-routeplanner, snelste route), dan is de functie passend: u volgt uw werk!

* Als reistijd meer is dan 75 minuten, dan heeft u het recht het werk te volgen (dus niet de plicht).

Tot onze verrassing gaf uw directie een totaal andere uitleg:
* Uitgangspunt is dat de medewerker altijd zijn werk volgt
* Bij een reistijd langer dan 75 minuten en zwaarwegende individuele omstandigheden die het volgen van het werk onmogelijk maken, is een beroep op de hardheidsclausule mogelijk. Dan kan tot gevolg hebben een afscheid van PinkRoccade zonder vergoeding!

De bonden en uw directie stonden dus tegenover elkaar. Als wij het met elkaar oneens zouden blijven over de gemaakte afspraken, dan zouden we uiteindelijk naar de rechter moeten stappen, om daar een uitspraak af te dwingen over wat er nu eigenlijk was afgesproken. Een voor beide partijen onwenselijke situatie.

Daarbij waren er geen gedetailleerde afspraken gemaakt over wat er nu precies gebeurt als iemand besluit zijn werk niet te volgen.

Uiteindelijk hebben wij als bonden besloten een ultieme poging te doen er met onderhandelen uit te komen, om snel zekerheid en duidelijkheid te kunnen geven aan die mensen die te maken hebben met een gedwongen verandering van vestigingsplaats. Een gang naar de rechter is omslachtig en langdurig en bovendien zouden de gevolgen van het niet volgen van werk daarmee nog niet duidelijk geregeld zijn.

Het resultaat
In de eerste plaats is uw directie door de bocht gegaan over de afspraak betreffende het al dan niet verplicht volgen van werk:
* Blijft de reistijd 75 minuten of minder, dan heeft de medewerker de plicht het werk te volgen. Alleen in zwaarwegende individuele omstandigheden kan bezwaar gemaakt worden bij de begeleidingscommissie.

* Wordt de reistijd meer dan 75 minuten, dan heeft de medewerker het recht het werk te volgen, maar dus niet de plicht.

Daarnaast hebben we gedetailleerde afspraken gemaakt over wat er gebeurt als een medewerker een reistijd krijgt van meer dan 75 minuten en zijn werk niet volgt. Daarbij hebben wij het accent gelegd op bemiddeling van werk-naar-werk, door de mogelijkheid te bieden langer in dienst te blijven en ondersteuning te krijgen van een outplacementbureau. Naar onze mening doet dat recht aan de huidige, lastige, arbeidsmarkt.

Men kan ook afzien van outplacement en direct vertrekken. Daarbij zal de afkoopsom dan bescheiden zijn. Als vakbonden willen wij juist het werk-naar-werk-traject stimuleren.

Opties bij afstand woning-werk meer dan 75 minuten


1. U maakt gebruik van het recht het werk te volgen. Dan kunt u in aanmerking komen voor de reeds eerder afgesproken regelingen rond compensatie van reiskosten, reistijd en verhuiskosten (die regelingen zijn onveranderd).

2. U besluit uw werk niet te volgen en kiest voor een outplacementperiode waarin u in dienst blijft (en doorbetaald wordt), maar vrijgesteld bent van werk

Leeftijd

Outplacementperiode


6 maanden

35
9 maanden

= 45 jaar

12 maanden


3. U besluit uw werk niet te volgen en geen gebruik te maken van outplacement.

PinkRoccade zal dan per datum van verplaatsing van uw werkplek ontslag voor u aanvragen. Na beëindiging van uw dienstverband ontvangt u een vergoeding, afhankelijk van uw leeftijd.

Leeftijd

Vergoeding


3 bruto maandsalarissen

35
6 bruto maandsalarissen

= 45 jaar

9 bruto maandsalarissen

Overigens zullen wij als bonden het outplacementbureau en de procedure goedkeuren.

Stemmen
U kunt uw stem kenbaar maken door bijgaand stemformulier vóór 7 juni a.s. te retourneren. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl of per telefoon (055)5772640