Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen VBA gaan nu echt beginnen
25-05-2004

Afgelopen woensdag hebben bonden verder gepraat met de directie van VBA over een nieuwe CAO. Doordat de vorige keer veel zaken nog moesten worden uitgezocht en uitgewerkt, zijn wij lang bezig geweest om de gevonden gegevens en informatie door te spreken. In goede en constructieve gesprekken hebben beide partijen nu in beeld waar de prioriteiten liggen. Op de volgende bijeenkomst, 1 juni aanstaande, moeten er knopen worden doorgehakt.

Een aantal zaken zijn naar voren gekomen:

* VBA houdt vooralsnog vast aan een looptijd van anderhalf jaar tot en met 31 december 2005. Gezien het mislukken van het voorjaarsoverleg, zullen wij niet verder gaan dan afspraken tot en met 31 december 2004.

* VBA houdt vast aan het hele jaar rond vroegveilen om 06.00 uur. CNV Dienstenbond heeft door middel van de enquête die de leden hebben ingevuld, nog eens aangedrongen bij de werkgever om ook te kijken naar de sociale aspecten van vroegveilen. Het kan bedrijfseconomisch wellicht nodig zijn om om 06.00 uur te beginnen, maar de veiling valt of staat met de mensen die er werken, dan kan je daar maar beter eerst goed voor zorgen!
* De beloning voor het half uur vroeger veilen zoals die in de appendix bij de huidige CAO is gevoegd, wordt integraal in de CAO opgenomen.

* Ten aanzien van beloning hebben bonden een éénmalige uitkering gevraagd van 2,5%. VBA wil niet verder gaan dan in totaal 0,75% en éénmalig 200,- op jaarbasis. Deze afspraken moeten afhankelijk zijn van een meetbaar resultaat. Over het meetbare resultaat zijn wij het niet eens, over de hoogte van de uitkering is nog niet gesproken.

Ter informatie: het najaarsakkoord schrijft een "nullijn" in lonen voor in 2004, maar éénmalige, resultaatafhankelijke beloningen mogen wel. Hetzelfde geldt voor 2005, maar deze afspraken staan nu, door het mislukken van het voorjaarsoverleg over pré-pensioen, op scherp. Daarom willen wij ook geen afspraken maken voor 2005.
* VBA heeft de vraag van bonden om vergoedingen voor reiskosten in de CAO te regelen afgewezen. Wij vinden dat een belangrijk onderdeel van een CAO, zo is dat bijna in alle andere CAOs geregeld. CNV Dienstenbond wil, als wij geen structurele loonsvraag mogen vragen, wel kwalitatieve verbeteringen van de CAO. Dit is er één van.

* Het voorstel van VBA om resultaatafhankelijk te belonen door middel van R&O-gesprekken, wordt door de directie heroverwogen. Wij zijn het niet eens met de methodiek die daarin gebruikt wordt.

Veel zaken zijn verder doorgesproken. De volgende keer zullen bonden aangeven waar ruimte ligt. Wij hopen dan verdere afspraken te maken.

U ziet het, er ligt nogal wat. Nu hebben wij het bijna alleen nog maar over de standpunten van VBA, echter, wij hebben ook nog een "verlanglijstje". De volgende keer willen wij daar uitgebreid aandacht aan geven.

Vindt u een goede CAO ook belangrijk? Wordt dan lid, want met hoe meer leden wij zijn, hoe beter wij voor uw belangen op kunnen komen.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of e-mail f.monsma@cnvdibo.nl