Dienstenbond CNV

CAO Overleg bij Zorgverzekeraars
25-05-2004

In april 2004 hebben de leden van de CNV Dienstenbond zich achter de inzetbrief geschaard. Op basis van die inzetbrief zijn er twee rondes van overleg geweest. De eerste een informele verkenning en een tweede onderhandelingsronde. De uitkomsten van die gesprekken hebben ertoe geleid dat er geen kortlopende cao komt maar dat een ruime periode nemen om onderwerpen uit te zoeken en daarna inhoudelijk te onderhandelen.

Informeel overleg op 1 april 2004.
Die dag hebben wij als partijen gesproken over de wijze van aanpak van de komende cao-onderhandelingen. Duidelijk was toen dat er over veel onderwerpen langdurig gesproken moest gaan worden omdat we geen helderheid hadden vanuit de politiek hoe onderwerpen uitgewerkt konden gaan worden. Daarom kozen partijen ervoor om te bespreken over een kortlopende cao (tot aan 31 december 2004) een oplossing was om een lange termijn van onderzoek/studie te overbruggen.

Overleg op 26 april 2004:
In de periode tot het tweede overleg op 26 april 2004 hebben partijen dat met hun kaderleden en bestuurders besproken. De uitkomsten van die besprekingen is op 26 april 2004 uitgewisseld. Daar zijn voorwaarden geformuleerd waaronder dit mogelijk zou kunnen zijn. Uiteindelijk zijn partijen het over de voorwaarden niet eens kunnen worden. Kortom er zal dus niet meer gesproken worden over een kortlopende cao (tot 31 december 2004)

Nu hebben wij afspraken gemaakt over de inrichting van de totale onderhandelingen. Deze afspraken sluiten aan bij onze wensen.:
* eerst gaan CAO-partijen samen aanpassingen als gevolg van wettelijke wijzigingen voorbereiden;

* vervolgens worden cao-voorstellen uitgewisseld die betrekking hebben op een CAO met een normale werkingsduur (bijvoorbeeld een jaar)

* daarna starten we de onderhandelingen over een nieuwe CAO.

De CNV Dienstenbond is tevreden met deze werkafspraken. De werkafspraken zullen echter met zich meebrengen dat de onderhandelingen waarschijnlijk pas in het najaar kunnen leiden tot een nieuwe CAO, aangezien het voorbereiden van aanpassingen als gevolg van wettelijke wijzigingen enige tijd zal vergen.

Mocht u nog vragen hebben over de onderhandelingen dan kunt u kontakt opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg
(e.langeweg@cnvdienstenbond.nl)

Nog even dit. U bent lid van de CNV Dienstenbond. Uw collega misschien nog niet. Wellicht kunt u hem of haar van het nut van het lidmaatschap overtuigen.

Wij rekenen op u!!