VVD



Nieuws

24 mei 2004 - VVD: aanpak probleemleerlingen
minister veel te voorzichtig

De VVD-Tweede-Kamerfractie vindt het plan van Onderwijsminister Van der Hoeven over de veiligheid op scholen veel te voorzichtig. ,,Het is nu juist het moment dat de minister moet doorpakken'', meent VVD-woordvoerder Balemans. ,,Ik zie liever dat probleemjongeren maximaal begeleid worden voor zo lang als nodig is. De nu voorgestelde Rebound trajecten die zes maanden duren zijn niet meer dan een verlenging van de al bestaande Time-out trajecten met 3 maanden. Dat kan voor een deel van de probleemjongeren onvoldoende zijn. De VVD vindt dat ook de mogelijkheid van internaten, vergelijkbaar met de aanpak van Glenn-Mills mogelijk moet worden voor de grootste probleemjongeren. De minister zet slechts één stapje vooruit, waar ze drie sprongen vooruit zou moeten doen. Ze laat een kans voor open doel liggen."

Balemans vindt het zeer belangrijk dat probleemjongeren goede begeleiding krijgen. Balemans: ,,Het heeft weinig zin om jongeren zes maanden van school te halen om ze na die tijd weer in dezelfde situatie te plaatsen. In dat halve jaar is er geen garantie dat de leerling zijn problemen onder controle heeft. Ik voorzie juist grotere problemen voor de leerkrachten en leerlingen als het idee van Van der Hoeven tot wasdom komt. Er moet juist meer ruimte komen voor internaten en heropvoedinginstellingen a la Glenn Mills om met kracht deze problemen te overwinnen.''

De liberalen in de Tweede Kamer vinden tevens dat scholen niet meer verplicht mogen worden om een vervangende school te zoeken voor probleemleerlingen. Dit legt in de ogen van de VVD te veel druk op de scholen met probleemleerlingen. Immers, welke school wil graag de probleemjongeren van een ander overnemen? Ook moet het mogelijk worden kinderen in internaten onder te brengen zonder toestemming van de ouders. De betrokkenheid van ouders is zeer gewenst, maar zodra zij geen toestemming geven voor het plaatsen van probleemkinderen in internaten moet de overheid toch de mogelijkheid krijgen dit te verwezenlijken.