VVD



Nieuws

25 mei 2004 - VVD teleurgesteld over
onbeantwoorde vragen over corruptie met
OS-gelden

De VVD is teleurgesteld over de antwoorden van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking op het gebied van corruptie in Mozambique. De minister is namelijk niet bereid een onderzoek in te stellen naar de hoeveelheid gelden van de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Mozambique die aan de strijkstok blijven hangen.

,,Het lijkt alsof de minister geen voldoende zicht heeft op de financiële huishouding binnen haar departement'', zegt
ontwikkelingssamenwerkingwoordvoerder Zsolt Szabo. De minister onderkent dat er sprake is van corruptie maar de kernvraag blijft onbeantwoord. Aangezien het hier om miljoenen aan ontwikkelingsgelden voor Mozambique gaat is het verbijsterend om te constateren dat in de beantwoording om de kern heen wordt geformuleerd. Er wordt namelijk uitgebreid ingegaan op controle- en verantwoordingsmechanismen maar blijkbaar dragen deze mechanismen er niet aan bij om direct antwoord te kunnen geven op hoeveel Nederlands ontwikkelingsgeld verdwijnt in de zakken van corrupte politici. ,,Wat is het doel van deze reeds bestaande controlemechanismen? Wat wordt er gecontroleerd?'' vraagt Zsolt Szabo zich af. Vandaar dat de VVD een aanvullende Kamervraag stelt aan de minister om alsnog antwoord te krijgen over hoeveel van onze ontwikkelingsgelden door corruptie verdwijnen. ,,De belastingbetaler heeft recht op deze duidelijkheid, ik zie de volgende vraag al aankomen als de minister geen antwoord op onze vraag geeft, namelijk 'hoe zit het met al die andere landen waar Nederland ontwikkelingsrelaties mee heeft?'', concludeert Szabo.

Kamervraag Zsolt Szabo (VVD) aan Minister Van Ardenne naar aanleiding van antwoorden op corruptie vragen over Mozambique.

1. Kunt u de Kamer inlichten hoeveel van de bestedingen van ontwikkelingsgelden aan Mozambique aan de strijkstok zijn blijven hangen sedert de begindatum van ontwikkelingssteun aan Mozambique en indien u de Kamer hierover niet kunt inlichten, bent u dan alsnog bereid het door mij gevraagde onderzoek te doen laten plaatsvinden?