Gemeente De Ronde Venen

Aanleg Parklandschap en woningbouw Veenzijde III.b weer stap dichterbij
25-05-2004

De aanleg van het Parklandschap in De Ronde Venen en de bouw van woningen in het gebied Veenzijde III.b (Wilnis) is weer een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W biedt de gemeenteraad een plan aan met concrete activiteiten voor de tweede helft van 2004. Op 23 juni ondertekent wethouder Ruimtelijke ordening, Bram Rosendaal, een convenant met het Rijk, de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer waarin de partijen afspraken maken voor de uitvoering van de plannen.

De uitvoering van de in 1998 door de gemeenteraad van De Ronde Venen vastgestelde Ontwikkelingsvisie De Ronde Venen met daarin het Parklandschap is een stuk dichterbij gekomen. Wethouder Rosendaal ondertekent op 23 juni onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad een convenant met het Rijk, de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer waarin de samenwerking door deze partijen bij de uitvoering beschreven staat. Onderdeel van het convenant is een procesplan Parklandschap, waarin een realisatiestrategie geformuleerd is. Deze strategie dient als kader voor de realisatie van het Parklandschap als geheel tot 2015 én als kader voor de realisatie van woningbouw in Veenzijde III.b op korte termijn. De rode draad van het procesplan bestaat uit het benoemen van de risicos, verantwoordelijke organisatie(s) en oplossingsrichtingen voor wat betreft de problematiek rond grondverwerving, inrichting en beheer.

Het (concept)procesplan Parklandschap is op 14 april 2004 tijdens een bestuurlijk overleg met de ministeries VROM en LNV, de provincie Utrecht en de gemeente De Ronde Venen besproken. Uit het procesplan blijkt dat er een groot aantal besluiten nodig is om de voortgang in het project te waarborgen. Deze besluiten hebben te maken met:
1. afspraken over de organisatie waarin en de manier waarop de betrokken actoren in het vervolg met elkaar samenwerken;
2. afspraken over de dekking van de kosten van de grondverwerving en de risicos daarin ten gevolge van reguliere prijsstijgingen en ten gevolge van de eventuele inzet van aanvullende instrumenten voor grond- en RO-beleid;

3. afspraken over de inzet (wijze en tijdstip) van die aanvullende instrumenten;

4. afspraken over de dekking van de kosten voor de inrichting van het gebied, inclusief de dekking van eventuele kosten van verwerving en sloop van opstallen;

5. concrete afspraken over het ontwerpen, planologisch regelen en financieren van deelgebied 1;

6. afspraken over het beheer van het natuurgebied;
7. afspraken over de invulling en het beheer van het recreatiegebied, en de wijze waarop recreatieondernemers en anderen daarin betrokken kunnen worden;

8. afspraken over de wijze waarop gemeente, provincie en rijk vaststellen dat er voldoende zekerheid is dat het Parklandschap wordt gerealiseerd, als noodzakelijke voorwaarde voor het kunnen starten met de woningbouw in Veenzijde IIIb.

In het procesplan is voor deze punten een samenhangend pakket van afspraken (realisatiestrategie) opgenomen waarover op ambtelijk en bestuurlijk niveau de gemeente De Ronde Venen, de provincie Utrecht en de ministeries VROM en LNV het met elkaar eens zijn.