De Unie


Akzo Nobel - Geen resultaat CAO-overleg

25 mei 2004 - In de derde ronde van het CAO-overleg op 24 mei jongstleden hebben vakorganisaties en de directie van Akzo Nobel geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe CAO. Akzo is niet bereid afspraken te maken over een eenmalige uitkering voor de medewerkers en wenst geen tegemoetkoming te verstrekken voor de gestegen ziektekosten.

Met Akzo werd wel overeenstemming bereikt over twee belangrijke dossiers te weten de Resultaat Afhankelijke Beloning en de aanbevelingen van de werkgroep Ploegendienst. In een nieuwe tekst voor bijlage X van de CAO over de RAB is nu ook opgenomen dat een verlaging van het percentage ziekteverzuim of het aantal ongevallen met verzuim geen goed RAB-doel is. Ook is opgenomen dat vooraf afgesproken kan worden om de RAB-uitkering te middelen op een hoger niveau bijvoorbeeld lokatieniveau.

Met betrekking tot de aanbevelingen van de werkgroep ploegendienst is afgesproken deze te verstrekken aan lokale OR-en en bestuurders. Ook zal aan hen gevraagd worden voor januari 2005 te laten weten welke acties ondernomen zijn. Het is de bedoeling dat CAO-partijen deze rapportages bespreken. Indien naar het oordeel van CAO-partijen onvoldoende maatregelen zijn getroffen dan zullen CAO-partijen voor medio 2005 aanvullende CAO-afspraken maken op het gebied van:gezondheid, organisatie, personeelsbeleid en opleidingen voor de ploegendienst.

Ook is Akzo bereid het mogelijk te maken dat vakbondsleden het fiscale voordeel kunnen benutten voor de betaling van de vakbondscontributie.

Dit alles in een looptijd van 7 maanden.

De pogingen van vakbondszijde om te komen tot overeenstemming door een langere looptijd aan te bieden tot 1 maart aanstaande werden door Akzo Nobel afgewezen.

De vakorganisaties zijn teleurgesteld in de opstelling van Akzo Nobel, die in feite wil afwachten wat er in Den Haag mogelijk nog geregeld wordt op de punten levensloopregeling en het WAO-dossier. Maar ook op deze punten maken we ons ernstig zorgen, omdat Akzo reeds te kennen gaf te willen gaan sleutelen aan de huidige pre-pensioenregeling als Den Haag dit voorschrijft. Dit is voor ons onaanvaardbaar.

Het advies van De Unie
We hebben besloten het aanbod van Akzo Nobel met een negatief advies aan u voor te leggen. Wilt u ons laten weten of u zich hierin kunt vinden. U kunt uw reactie mailen aan rns-j@unie.nl

Jacintha Rensen
Bestuurder

dinsdag, 25 mei 2004