Gemeente De Ronde Venen

Gemeente gaat samenwerken voor uitoefenen leerplichtwet 25-05-2004

Door samenwerking op het terrein van de leerplichtwet willen de gemeenten in het Westelijk Weidegebied van Utrecht het aantal vroegtijdige schoolverlaters verminderen. Het college van B&W van De Ronde Venen zendt een voorstel naar de gemeenteraad om de formatie van de leerplichtambtenaren te bundelen.

Per jaar breken in De Ronde Venen ongeveer 60 leerlingen hun opleiding af, zonder een zogeheten startkwalificatie te behalen. Zonder MBO-, HAVO-, of VWO-diploma zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor deze vroegtijdige schoolverlaters niet gunstig. Om schooluitval te verminderen heeft de Rijksoverheid Regionale Meld- en Coördinatiefuncties (RMC) ingesteld. De Ronde Venen maakt, samen met Abcoude, Breukelen, Loenen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden, deel uit van de subregio Westelijk Weidegebied van de provincie Utrecht. Binnen dit gebied worden als de gemeenteraden ermee instemmen clusters van gemeenten gevormd van waaruit de leerplichtwet zal worden uitgevoerd. De schaalvergroting betekent vooral voor de kleinere gemeenten, zoals Abcoude, Loenen, Montfoort en Oudewater een verbetering. Zo zal Abcoude dienstverlening bij De Ronde Venen afnemen.
Door de samenwerking kan in de regio ook een uniform beleid gevoerd gaan worden. Speerpunten van dat beleid zijn de registratie van de leerplichtige leerlingen (5-18 jaar) en de bovenschoolse leerlingen (18-23 jarigen zonder startkwalificatie). Verbeterde registratie kan gevolgd worden door verbeterde zorg.

Leerplichtambtenaren hebben onder andere de volgende taken:
- het beoordelen van verzoeken om extra verlof van leerlingen;
- het onderzoeken oorzaken verwijtbaar en ongeoorloofd schoolverzuim (incl. opmaken proces verbaal);

- het bieden van maatschappelijke zorg en/of doorverwijzing;
- conflictbemiddeling tussen leerlingen en ouders of leerlingen en school;

- beleidsadvisering, geven van voorlichting en vervaardigen voorlichtingsmaterialen.

Door de samenwerking tussen de gemeenten wordt de formatie van de leerplichtambtenaar in overeenstemming gebracht met de landelijke norm van 1 fte per 5000 leerplichtige jongeren. Voor Abcoude en De Ronde Venen samen is dan bijna 33 uur per week beschikbaar voor de handhaving.
Voor de administratie komt 15 uur beschikbaar.

Naast de dienstverlening van De Ronde Venen aan Abcoude, gaat Maarssen naar verwachting diensten leveren aan Loenen, zal Woerden samen met Montfoort en Oudewater een cluster vormen. De gemeente Breukelen heeft ervoor gekozen de leerplichthandhaving en administratie zelf te doen.