Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, maakt vandaag in een kruidenierszaak in Asse haar steun bekend aan een ambitieus plattelandswinkelplan voor de provincie. Minister Ceysens is bereid 135.000 Euro op tafel te leggen in het kader van de streekcharters. Samen met Unizo en een aantal partners wil ze aan ondernemerschap en levenskwaliteit in de dorpen werken. "Bij een leuke en leefbare dorpskern hoort een aangename winkel," aldus de minister.

Studie over 150 plattelandswinkels

"Er is al begonnen met een studie over 150 handelaars en 400 gezinnen gespreid over 144 kleinere kernen en kerkdorpen in Vlaams-Brabant die minder dan 2.500 inwoners tellen," zegt Ceysens. "We willen te weten komen hoe winkeliers best kunnen overleven in kleine dorpen. Wat zijn de strikt noodzakelijke voorwaarden voor succes en hoe kunnen we het rendement van zo'n winkel opkrikken, zijn de centrale vragen."

Netwerk van winkels

"Om tegen de concurrentie te kunnen opboksen moeten de winkeliers natuurlijk best de krachten bundelen. Daarom willen we ze in dit plan samenbrengen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld afspreken om gezamenlijk promotie te voeren, ervaringen uit te wisselen of voorraden verse producten aan te kopen. Allemaal dingen die de prijs kunnen drukken," dixit Ceysens.

Mystery shopper

Daarnaast investeert dit project in de opleiding van de handelaars. "Vertrekkend vanuit de praktijk bieden we cursussen aan die concrete vragen moeten beantwoorden zoals: hoe voer ik best publiciteit? Wat is een efficiënt klantenbeleid? Hoe verbeter ik de etalage of zet ik samenwerking met andere winkels op? Maar iedereen kan ook individueel advies krijgen," aldus Ceysens.

"Via het concept van de 'mystery shopper' willen we de handelaar aan zelf-evaluatie laten doen en de kwaliteit van de winkels omhoog brengen," zegt Patricia Ceysens.

"We willen ook nagaan of de dorpswinkel als distributiepunt voor toeristische info kan dienen, of ze streekproducten kunnen verkopen om zich te differentiëren of samen een eigen website kunnen krijgen op bv. www.dorpswinkel.be."

Trekkers

De trekkers in dit project zijn o.a. Unizo regio Leuven die het project helemaal coördineert, ABM, de GOM Vlaams-Brabant, Syntra en het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO). De totale kostprijs van het project is 270.000 euro.

Levenskwaliteit

"De voordelen van een buurtwinkel zijn niet te onderschatten. Ze hebben een positief effect op het dorp, zijn van sociaal belang, zeker voor de oudere dorpsbewoner, vergroten de aantrekkelijkheid van het dorp bij jonge gezinnen en zorgen voor meer milieuvriendelijke verplaatsingen."

"Kortom, met ambitie, durf, lef en een stevige portie creativiteit pompen we met dit plan de kleinere dorpen en hun buurtwinkels nieuw leven in," besluit Patricia Ceysens.

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
Michel.debruyne@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be


---